Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

10 савета за извођење наставе последњих дана у школи


За многе наставнике последњи дан у школи може бити гори од првог. Сви радни листови су урађени, оцењивање је завршено а ученици једва чекају да им почне летњи распуст. Нестаје било каква нада о настави у последњем минуту, када видите забринуте погледе ваших ученика на сату. Међутим, има још увек неких ствари које можете да урадите како би испунили време док задње звоно не зазвони.Пишите писма: Можете замолити своје ученике да свако напише писмо ученицима који ће у јесен кренуту у школу. Нека причају о својим омиљеним активностима на часу, о шалама, нека дају првацима важне информације како да преживе прву школску годину. Истовремено можете стећи неки увид и у ваш стил извођења наставе.

Оставите успомене: Оставите неке успомене тако што ће те направити споменаре које је лако направити. Можете да припремите једноставне штампане листове за ученике које ће испунити и спојити као књигу. Нека напишу омиљена сећања, нацртају слике учонице и потпишу се једни другима. Ако имате времена, можете чак и да укључите фотографију разреда на корицама.

Избаците смеће: Дословно говорећи! Можете да искористите неограничену енергију коју ученици имају да скину постере, орибају радне столове, исцепају старе домаће и школске радне листове, или да сакупљају књиге. Да бисте избегли галаму нека то буде игра и трка – поделите разред у тимове и видите који тим може да заврши своје задатке први и освоји награду.

Тема за смех: Направите списак смешних тема, по једну за свако дете и ставите их у теглу. Нека сваки ученик извуче једну тему и нека је након минут или два прочита. Подстичите ученике да буду креативни са темама као што су „Шта би ти урадио да си председник“ или „Убеди нас да купимо твоје ципеле“.

Изађите напоље: Најзад ваши ученици би најрадије да изађу напоље. Покушајте са неким забавним играма на отвореном које захтевају тимски рад, као што су штафетна трка или бацање водених балона. Ово ће омогућити вашим ученицима да потроше нешто енергије, а да вам ипак не униште учионицу.

Играјте игре учења: Ако се у вашој учионици налазе образовне игре, сада је време да их изнесете и да се забавите. Организујте центре за игру по учионици и допустите ученицима да изаберу игре које воле. Подесите временски бројач и нека се групе ротирају са једне активности на другу периодично.

Фокусирање на будућност: Ученици основне школе ће посебно уживати у томе да замишљају какав ће бити следећи разред. Нека напишу састав или нацртају слику коју ће поделити са осталим ученици. Могу правити и заједничке планове за долазећи летњи распуст.

Такмичење у правилном писању речи: Изнесите старе радне листове и одржите такмичење у правилном писању речи у разреду. То ће бити занимљив начин да се проведе време и освеже сећања ученика. Старија деца могу да уживају у игри која укључује појмове научене током читаве године.

Реците нешто лепо: Закачите помоћу шпенадле или залепите траком лист папира на леђа сваког детета. Нека ученици иду по учионици и напишу нешто лепо на леђима својих вршњака. Ако је превише бучно, нека ваши ученици направе ауторске књиге које се могу додавати од реда до реда, а које ће испунити њихови вршњаци.

Изражавање захвалности: Учите децу да покажу своју захвалност. Нека напишу картице захвалности школском особљу. То могу бити родитељи волонтери, директор, домар или радници на сервирању хране…

Извор: Образовни портал

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 15 јуна, 2021 by in Актуелности, Учитељски кутак.

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.202.880 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: