Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Марко Краљевић из ђачког пера и кичице

О Марку Краљевићу

Марко Краљевић је историјска личност из чувене породице Мрњавчевић. Он такође представља једну од најпознатијих личности епских народних песама.

У готово свим песмама Марко је описан као храбра и неустрашива личност. Био је сналажљив и са лакоћом се сналазио у свакој незгоди и муци. Био је мудар , увек је знао да мудро одговори и никада се никоме није склањао са пута. Он је херој и заштитник свог народа , поготово немоћних и сиромашних. Марко се борио против насиља и неправде и пружао је помоћ незаштићенима и поштенима. Зато су га красиле доброта и честитост.

Марка замишљам као крупног човека са дугим брковима и грубим гласом. Никад се не одваја од свог коња Шарца и свог топуза. Он споља изгледа страшно и неустрашиво , а уствари има добру душу. Највише ми се допада његова храброст , одлучност и мудрост као и његова доброта , праведност и поштење.

Реља Ћоровић III-3

Прича о Марку Краљевићу

Пре много година живео је владар и светски борац Краљевић Марко јак и поштен.

Ишао Краљевић Марко у шетњу са његовим коњем Шарцем,и угледа једног Турчина како краде другом Турчину хлеб. Овај кад то примети окриви једног недужног Србина . Марко то види и онако сав снажан и јак оде до Турчина коме је украден хлеб и рече му: ,,Човече што окриви недужног Србина кад сви виде да ти је хлеб украо твој побратим Турчин’’!?

Овај после мало размишљања рече: ,,Немогуће’’!

,,Могуће итекако, не треба судити ни по бабу ни по стричевима, већ по правди’’,рече Марко Краљевић и оде.

Ирена Станић III-3

Марко Краљевић

Марко Краљевић је био највећи јунак српских епских народних песама.

Марко Краљевић је људима увек био заштита, а највише сиромашнима и немоћнима. Борио се без милости, али му је циљ био борба против насиља. Живео је у четрнаестом веку у свом двору у Прилепу с мајком Јевросимом, оцем Вукашином, братом Андријашем, стрицем и са својим коњем Шарцем. Људима је давао мудре савете. Много је волео да пије вино. Замишљам га као јаког мушкарца који има велики штит и оштри мач. Његове карактерне особине су: доброта, честитост, поштовање и храброст. Волео је свог коња Шарца. Према веровањима добио га је од виле или од трговца. Шарац је могао да пије вино попут Краљевића Марка, његовог господара. Погинуо је на Ровинама. Остаће упамћен по снази и издржљивости.

Мени се Марко Краљевић допао, јер је штитио сиромашне.

Јана Шошић III-3

Прича o Марку Краљевићу

        Марко Краљевић је најпознатији ратник Србије. Он је познат по својој племенитости и храбрости.

        Марко Краљевић је син краља Вукашина и био је син мајке Јеворсиме, имао је побратима бега Констанина. И као увек имао је свог вернога коња Шарца. Марко Краљевић се углавном борио са Турцима, и саботирао их. Mоже сe рећи да су се сви Турци плашили Марка Краљевића. Он је волео да пије вино и писало се да је Марко чак научио свог коња Шарца да пије вино. Био је заштитник сиромашних. Марко је био јако јак и спретан са својим познатим буздованом.

        Као награду је добио да никада не буде заборављен, а Србија би можда била још дуже под Турцима без њега.

Борис Чикириз III-3

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.229.166 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: