Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Краљевић Марко

Спомиње се Краљевићу Марко као добар данак у години.

Питали ђаци старца калуђера:
‒ Кажи нам, ђеде, који је био најјачи српски јунак?
‒ Краљевић Марко.
‒ А посље?
‒ Посље опет Краљевић Марко.

Питали Краљевића Марка:
‒ Како постаде таки јунак?
‒ Научио сам од дјеце и пашчади.

У народну књижевност спадају и ЕПСКЕ или ЈУНАЧКЕ ПЕСМЕ. Оне певају о неким значајним догађајима, биткама или јунацима. Препознају се по начину на који су њихови стихови поређани, по томе што говоре о историјским догађајима и величају јунаке.
У прошлости су ове песме певане уз гусле или тамбуру.
*Цео један циклус епских песама посвећен је Марку Краљевићу. Он је најпопуларнија личност наших народних песама. Идеализован је као узор витештва, јунаштва, честитости и заштитник слабих и нејаких од зулума и насиља.

Марко Краљевић и бег Констадин
Орање Краљевића Марка

Да ли знате нешто више о Краљевић Марку? Јесте ли прочитали још неку песму о Краљевић Марку? Пронађите у библиотеци и прочитајте, свидеће вам се.

Писмено изражавање: Како замишљам Марка Краљевића

Правила лепог писања: Важно је пратити план писања, који је претходно састављен, распоредити садржаје у пасусе и на делове: увод, разраду и закључак, писати јасне и повезане реченице водећи рачуна о уредности и правопису поштујући редослед речи у реченици, као и користити описне придеве и сликовите изразе.

Kо је у ствари Краљевић Марко?

Од Истре до Цариграда и од Јањине до Варне, тешко се може наћи човек коме би име Марка Краљевића било непознато. Он је једна од најневероватнијих, најинтересантнијих и најпопуларијих личности у нашој историји и књижевности. О њему певају и приповедају сви народи на Балкану: Срби, Бугари, Македонци, Хрвати, Словенци…Због чега се око лика Краљевића Марка развила тако садржајна епска биографија? Зашто је баш он привукао пажњу народног певача? Који су то моменти у којима се укрштају историјско и митско о овом славном јунаку? Ко је у ствари Краљевић Марко?“

Марко Мрњавчевић, фреска

Историја о Марку Краљевићу

Био је син краља Вукашина Мрњавчевића, који је погинуо у бици на Марици, против Турака, 1371.г.  Марко Краљевић је наследио титулу краља, али је без подршке моћног оца и стрица Угљеше изгубио Призрен и Скопље. У таквим околностима постао је турски вазал. На суженој територији у западној Македонији, са Прилепом као јединим већим градом, делио је власт са краљицом мајком и братом Андријашом. Марко је до краја живота остао веран султанов поданик. Погинуо је 1395.г. на Ровинама борећи се на турској страни против влашког војводе Мирчете.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.299.162 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: