Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Милева Марић Ајнштајн

Ко су научници? Које научнике знате? Које жене научнице знате? Чиме су се бавиле?

Историја науке: Милева Марић Ајнштајн – РТС

Где је рођена Милева Марић Ајнштајн? Шта јој је отац омогућио? Зашто је Милевин отац тражио специјалну дозволу за њено школовање? Где је Милева завршила средњу школу? Зашто је Милева Марић студирала баш у Цириху? За кога се Милева удала? Ко је Алберт Ајнштајн? У чему је помогла свом супругу? Шта је њен супруг добио? Шта је поделио са Милевом? По чему је Милева Марић Ајнштајн позната? Где се студентима додељује награда која носи њено име? У ком граду једна улица носи име по Милеви Марић Ајнштајн?

Милева Марић је рођена у Тителу, у Бачкој, у време када девојчице нису имале много могућности за образовање. У детињству показала интересовање за математику, цртање и музику. Њена даровитост, радозналост и преданост послу биле су значајне особине које су јој омогућиле да постигне запажане резултате током школовања. Политехнички факултет студирала је у Швајцарској, као једина девојка међу студентима у групи. Својим даром помогла је супругу да математичким прорачуном докаже научну теорију релативитета, која га је прославила. Када је постао славан, Ајштајн ју је напустио. Живела је са децом сама у тешким условима. Умрла је 1948. године у 73. години живота.

Декларација о људским правима подразумева: право на слободу и сигурност сваког појединца, право на образовање, право на слободу вероисповести, право на слободу мишљења и друга права.

Домаћи задатак:
Све што си сазнао/сазнала о Милеви Марић Ајнштајн представи на визуелно (графички) занимљив начин. Можеш користити мапе ума. Распитај се о знаменитим личностима које су својим делом промениле свет набоље.
Одабери две жене из српске историје чија ћеш дела истаћи. У изради задатка потребно је да напишеш основне информације о животу и раду знамените личности, нацрташ нешто или изрежеш и залепиш неку сличици (из часописа). Као извор информација у раду можеш користити Читанку, интернет, дечје енциклопедије и часописе. Ево једног предлога:

Надежда Петровић
Рођена је ____________________________, у ________________________________. Родитељи:_______________________________________________________________.
Бавила се _______________________________________________________________.
Њен брат је _____________________________________________________________.
Хуманитарни рад:________________________________________________________ __________________________________________________________________________.
Меморијал Надежде Петровић:_________________________________________ ___________________________________________________________________________.
Ово сматрам битним ____________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________.      

ЗНАМЕНИТЕ СРПКИЊЕ – клик на чланак

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.197.449 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: