Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Светски Дан јабуке

Слатке или киселе, црвене, зелене или жуте опет их волимо! Данас је Светски дан јабука и права је прилика да сазнамо нешто о њима.

Јабука је врста дрвенасте биљке из рода ружа (Rosaceae). Јабука је листопадно дрво и њен плод сазрева крајем лета и током јесени. Постоји преко 7500 сорти јабука. Домаћа јабука је настала у централним деловима Азије и неке њене сродне врсте могу се и дан-данас наћи у Казахстану, Киргистану, Таџикистану и неким деловима Кине. Први подаци о култивацији јабуке указују да је јабука вероватно била узгајана широм персијског царства (500. г.п.н.е.).

Осим што је укусна и јефтинија од осталог воћа, јабука спада у веома корисне намирнице. Богата је витаминима Ц, А, Е и садржи комплекс витамина Б.

Светска производња јабуке за 2017. годину износила је чак 83,1 тону. У светској производњи континенталног воћа јабука заузима прво место, зато је обично и зову краљицом воћа.

Двадесетпрвог октобра 1990. године у Уједињеном Краљевству први пут се обележио дан јабуке. И данас се већином у Уједињеном Крањевству праве велике манифестације и догађаји поводом овог дана, али с временом су традицију обележавања Дана јабука и у свету прихватиле бројне школе, ресторани и организације представљајући на тај начин важност јабуке у здрављу и прехрани људи.

Током овог светског дана мештани села и градова организују велике бербе, где су учесници од деце до старих, тако да је то уједно једна велика забава и дружење. Наравно уз то се организују разне трибине и предавања о јабукама, како о самом гајењу тако и о јабуци као храни. Циљ Дана јабука јесте да нас упути и подсети на разноликост сорти, пејзаже које красе јабуке, екологију, културу хране и да подигне свест о пореклу и путевима хране. Такође се промовишу мали произвођачи и воћари који теже ка органској производњи. У Србији се на овај дан углавном организују радионице и предавања у школама, еколошким организацијама, неки продавци можда и снизе своје цене на пијацама, а негде по селима Србији у част се пече ракија од јабука.

Неке од наших најпознатијих сорти јабука су будимка, колачара, шуматовка, чачанска позна и петровача, а неке од светских сорта јесу Grenny SmithJonathanIdared i Golden delicious.

Занимљивости:

По неким верским традицијама и веровањима јабука представља забрањено воће.
У многим бајкама се спомињу јабуке као што су Снежана и седам патуљака и Златна јабука и девет пауница.
У Нордијској митологији богиња Идуна је била симбол јабука и младости.
Симбол компаније Apple је загрижена јабука.
У модерној историји јабука је симбол здравља и виталности.
Дрво јабуке може да живи преко 100 година.
Око 30 јабука је довољно да би се направило око 4 литра сајдера.
Да није јабуке, Њутн не би био толико популаран ☺ .

А како ми да прославимо Дан јабука? Можемо подржати мале и локалне произвођаче или купити од комшија. Засадите дрво ☺. Окупитi друштво или породицу и направитi ушећерене јабуке, свако их воли! Имате вишак јабука? Направите питу и сок или сајдер од јабука и прославите овај дан како доличи!

Ево како смо МИ!

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.197.560 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: