Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Имам право да се храним здраво

РАЗРЕДНА НАСТАВА

I разред – професор разредне наставе Наташа Дувњак

Пројектна настава: Имам право да се храним здраво
Циљ пројекта: Усвајање знања о здравој и нездравој храни, њеном утицају на правилан раст и развој.

Развојни циљ: Стицање знања и оспособљавање ученика да знања примене у животу, решавање актуелних проблема из животног окружења, самостално коришћење различитих извора ради стицања нових знања, подстицање за истраживањем, истраживачко учење, развој интересовања за уметност, културу и демократију, развој комуникационих вештина.

Прва акивност: Маxi караван је пројекат едукативног програма који већ дуги низ година подржава здрав начин исхране. Подржан је од стране Министарства просвете и намењен најмлађима. За ученике првог разреда спроведено је едукативно предавање о здравој исхрани. Кроз интерактивни програм, ђаци су упознати са бенефитима свакодневног конзумирања воћа и поврћа.

 

Друга активност: Ученици су са својим учитељицама посетили пијацу у Блоку 44 и упознали се са свим производима који се могу наћи на пијаци: Од воћа, поврћа, до месних и млечних производа, као и дела где се продају семенке. Разговарали су са продавцима, одакле и како производи стижу на пијацу и купили здраву ужину којом су се почастили у учионици.

 

Трећа активност: Обрадили смо Пирамиду исхране и гледали филм у којем нутрициониста говори о здравим намирницама. Даља истраживачка активност ученика била је , уз помоћ родитеља, прикупљање амбалаже грицкалица, њихово разврставање у скупове, пребројавање, проналажење ознака Е на декларацијама, а затим и разговор и извештавање о добијеним резултатима.

 

Четврта активност: Ученици су имали задатак да прикупе исечке и слике разноврсног воћа, поврћа и других намирница које су нашли путем интерента , или из новина и књига . Подељени у групе радили на задатку: Наш мени здраве хране. У оквиру овог задатка поред учења, развијали су комуникацијске способности и вештине сарадње.

 

Пета активност: Гледали смо филм : Како се правилно перу руке и научили песмицу „Перимо руке“ која се налази на линку: https://youtu.be/F2XEBjf2934 , па смо руке прали певајући песмицу.

 

Шеста активност: Читали смо с разумевањем рецепт како се прави воћна салата и одговарали на питања, али и поновили геометријске облике.

 

Седма активност: На час смо донели цедиљку за поморанџе, банане, заштиту за столове и кецеље. На пројектору се налазио кратак текст о поморанџама, њиховом пореклу и значају за исхрану. Објашњавали смо значај чистоће приликом припремања хране: чисте руке, чисто посуђе, и чисте намирнице. Ученици су правили цеђену наранџу коју су након тога густирали, а такође смо позвали и нашу директорку на дегутсацију, као и нашу куварицу Ленку која нам је помогла да све то вратимо кући чисто и суво. 

Осма активност: Презентација рада и евалуација почела је уводним излагањем учитеља и освртом на реализацију пројекта. Представљали смо резултате рада. Ученици су изразили потешкоће на које су наилазили у периоду реализације, а заједнички смо давали предлоге за њихово превазилажење.

Отежавајући фактори: није их било.
Време реализације: октобар – новембар – децембар школске 2018/19. годие

Носиоци активности: ученици I 3, њихови родитељи, учитељица – разредни старешина Наташа Дувњак и учитељоца у боравку – сарадник Вања Петровић.

Евалуација: У позитивној и радној атмосфери часови пројектне наставе су протицали динамично, интерактивно, па смо добили и веома афирмативне коментаре. Родитељи су били активни сарадници и подржали су све етапе пројекта, а ученици су били вредни, креативни , активни и маштовити, тако да смо сви уживали у заједничком дружењу.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.202.717 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: