Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

БЕЛА ГРИВА – Рене Гијо

Лектира за IV разред. Кликом на слику отвориће се фајл у ПДФ-у који можете преузети или одштампати.

Уживајте у читању!

Аутор: Рене Гијо
Књижевни род: епика
Књижевна врста: роман

Тема дела: Необично пријатељство између дечака и коња.

Роман “ Бела Грива “, француски писац Рене Гијо је написао док је боравио у Африци, где је више од 20 година радио као учитељ у Сенегалу. У њему је обрађена врло занимљива тема – пријатељство између малог дечака и животиње. Али не било какве животиње, већ ждребета дивљег коња, кога је дечак Фолко угледавши га први пут назвао Бела Грива.

Иако роман има врло тужан крај, он показује колико једно пријатељство које је искрено, може да буде јако. Толико јако да дечак, желећи да спасе свог пријатеља одлучује да жртвује свој живот.

Роман обилује живописним описима и догађајима.

ГИЈО, Рене (1900–1970), француски писац, рођен у Сентонжу. Написао је око педесет књига. Радио као професор у Дакару и Сенегалу. Био је математичар који је изгледа више волео животиње него бројеве и формуле. Дела: „У земљи дивљих животиња“, „Коњаник без лица“, „Дивље животиње моји пријатељи“, „Два дечака на једном коњу“, „Принц из џунгле“, и, надасве, „Бела Грива“.

Наставни лист: Бела Грива – рад у пару                       

Наставни лист: Бела Грива – групни рад

11. глава : Као у лепом сну – крај романа

Текст чита: Горица Поповић

Самосталан рад ученика: Састав – стваралачко изражавање (Мој крај романа “Бела Грива“).
Увод (занимљив приступ теми) – увек на неки нови начин; обично један одељак, некада две – три реченице);
Разрада (најважнији део задатка, у њему се одговара на тему; садржи више одељака; основна мисао се развија, објашњавају све појединости које се наслањају на увод и које се из увода развијају; наводити примере који најпотпуније доказују оно о чему се пише и употребљавати их где им је место);
Закључак (извод из свега што је у задатку речено; понављање главних мисли из разраде, али не истим речима и реченицама – то су сажете и језгровите мисли које делују убедљивије; један одељак, две – три реченице).
Због малог простора и обимног романа потребно је у кратким цртама препричати роман. Најбоља помоћ је израда плана. Издвој најбитније делове и дај им наслове. Потруди се да реченице буду јасне и повезане, да прате редослед дешавања радње. Почетак реченице, као и имена људи и места пишу се великим словом. На крај реченице треба ставити одговарајући знак. Да не бисмо понављали исте речи, треба да се сетимо оних са сличним значењем. То ће учинити састав занимљивијим и обогатити га.
Шта још састав чини занимљивијим? Брза промена дешавања и јака осећања. Како постижемо то у саставу? Кратким реченицама. Буди што занимљивији, пази на редослед дешавања и истакни шта је важно. Како се осећао Фолко, а како Бела Грива? Шта се дешавало са њима? Опиши детаље. Да ли је још неко присутан у том продужетку? У ком својству? Како се понаша према дечаку и коњу?
По завршетку писања пажљиво прочитај свој рад и исправи грешке (правописне, граматичке, стилске). Док читамо, можда се сетимо неког бољег израза, лепше мисли. Треба је додати и допунити свој рад.

Школски биоскоп

Филм Алберта Ламорисеа, снимљен је по чувеном роману за децу „Бела Грива“ који је написао Рене Гијо. Филм је у категорији краткометражног филма 1953. године освојио две награде: Гранд при на фестивалу у Кану и награду Jean Vigo, а следеће године је номинован за награду БАФТА. За компаративну анализу, погледај филм и уочи сличности и разлике са романом. Шта ти се више допало?

3 comments on “БЕЛА ГРИВА – Рене Гијо

  1. Повратни пинг: Домаћи за 30.3.2020. | УЧИТЕЉИЦА БРАНКА И ЊЕНИ ПИЛИЋИ

  2. Повратни пинг: Домаћи за 27.3.2020. | УЧИТЕЉИЦА БРАНКА И ЊЕНИ ПИЛИЋИ

  3. Повратни пинг: БЕЛА ГРИВА – Рене Гијо — Учитељски кутак | Школарење

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 21 септембра, 2017 by in Учитељски кутак, Читанка and tagged , .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.197.490 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: