Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Слово о буквару

У нашој школској библиотеци, у оквиру обележавања Месеца књиге и активности међушколског пројекта Клуб читалаца, отворена је изложба „Слово о буквару“. Колекцију изложених књига чини нешто мање од осамдесет старих буквара, читанки и граматика, који су власништво Гордане Јовановић, учитељице из нишке Основне школе „Краљ Петар I“.
Изложба „Слово о буквару“ је била отворена за посете, као и за часове, радионице и предавања на тему књиге и писмености. Нама, другом разреду, се изложба поклопила са темом часа: Вук је много знао и много нам дао: Вук Караџић, прича о великану. И тако смо ми из два разлога посетили библиотеку.

Уводну реч о самој изложби испричала нам је библиотекарка Весна и упутила нас у то да је посебан квалитет ове изложбе то што ученици могу узети у руке и прелистати сваку појединачну књигу. С поштовањем и пажњом, наравно.

На почетку часа погледали смо филм о Вуку Караџићу и подсетили све за шта је све Вук заслужан у нашем језику, а и понешто ново научили о његовом животу. Закључили смо да не мораш бити богат или рођен у граду, ако силно желиш да учиш и стекнеш знање, наћи ћеш начин!

Касније смо разгледали и прелиставали књиге, упоређивали их са нашим букваром и читанком из којих смо ми учили прва слова и питали се ко су људи на сликама старих буквара. У некима је био српски краљ Петар II, у другим некадашњи председник југословенске државе Тито. А занимљивост  са часа је да ђаци другаци мисле да на сваком буквару треба да буде слика само Вука Караџића. Говорили су о својим утисцима и ономе што им се највише допало у старим књигама.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Отишли смо задовољни из библиотеке, и рад на словима наставили у својој учионици на часу ликовне културе. Тако је настала: Весела словарица ђака другака – коју смо поклонили нашој бибилиотеци и која је у њој одмах нашла своје место.

Хвала великодушној учитељици из Ниша која нам је дала прилику да погледамо ову дивну колекцију .

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.229.289 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: