Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Петар Илић Чајковски – Годишња доба: Јесен

Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Петар Иљич Чајковски (Пётр Ильич Чайковский) је руски композитор. Рођен је 07.05.1840. године, а преминуо је 06.11.1893. године.

Од своје пете године ишао је на часове клавира и већ за неколико месеци свирао је одлично. Завршио је филозофију права у Петрограду, а већ са 14 година компоновао је валцер у помен на своју мајку. Радио је као секретар у Министарству правде, где је био члан хор министарства. Наставио је да учи теорију музике, хармонију, контрапункт, оркестрацију и композицију. Предавао је хармонију, композицију и историју музике на конзерваторијуму у Москви и писао музичке критике.

Након педагошког рада окреће се дириговању и то првенствено својих дела. Имао је невероватан страх од јавних наступа, али је временом то превазишао. Дириговао је широм Русије, Европе и САД-а. Додељена му је част да диригује Њујоршким симфонијским оркестром приликом отварања Карнеги Хола.

Његова музика обухвата неке од најзначајнијих композиција из романтичарског периода. Многа од дела Чајковског инспирисана су догађајима из његовог живота.

Балети: „Лабудово језеро”, „Успавана лепотица” и „Крцко Орашчић”.

Опере (написао их је 10, али су неке изгубљене или се појављују у две различите верзије): најзначајније су „Евгеније Оњегин” и „Пикова дама”, али ту су и „Војвода”, „Ундина”, „Опричник”, „Кузнец Вакула”, „Орлеанска девојка”, „Мазепа”, „Черевички”, „Јоланта”.

6 симфонија и симфонијска поема „Мајнфред симфонија”, концерт за клавир B-dur, концерт за виолину D-dur, Увертира 1812, Италијански капричо, Гудачки квартет бр.1 D-dur, варијације на рококо тему за чело и оркестар, клавирски комади „Месеци године“, 3 комада за виолину и калвир (Медитација, Скерцо и Мелодија), Трио клавира a-moll, Думка клавирски комад c-moll, Гудачки секстет „Сувенир из Фиренце“.

Словенски марш, у оригиналу Српско-руски марш, музичка композиција инспирисана када се водио српско-турски рат и када се велики број руских добровољаца борио на страни Срба.

Петар Илић Чајковски, Јесен
Петар Илић Чајковски, Годишња доба: Октобар

Постави коментар

Information

This entry was posted on 4 октобра, 2021 by in Учитељски кутак and tagged , .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.721.559 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права