Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Научи да црташ Деда Мраза

Пунији декица са седом косом, дугачком брадом, обучен у црвено са џаком пуним поклона симбол је зимских радости и празника. Деда Мраз, Божић Бата, Свети Никола, Санта Клаус, Пјер Ноел … неки су од имена које има. Путује на санкама које вуку ирваси, у пратњи са својим помагачима патуљцима.

Ево шта деца мисле о томе. По њиховом мишљењу, Деда Мраз је особа са много добрих, невероватних особина и магичним моћима. Он све види и све зна – да ли је неко био добар или не. Уз помоћ својих верних помагача, произведе милионе поклона за децу широм света и све их раздели у току једне ноћи. Награђује децу која су била добра, а лошу заобиђе или остави комадић угља као знак да морају да се поправе.

Његов лик рађен је по узору на Светог Николу, архиепископа из Смирне у 4. веку, који је био познат по дарежљивости према деци. Свети Никола је почео да се везује за божићне, затим и новогодишње празнике у 16. веку после протестантске реформе, јер је слављење католичких светаца било забрањено. Код нас, као и код осталих православних народа, Деда Мраз је прихваћен тек након завршетка Другог светског рата.

Клемент Мур је 1842. године први пут представио Деда Мраза као седобрадог старца у црвеној бунди. Илустрације су радили Морис фон Свид и Томас Наст. Затим је Хадон Сандблум 1931. године нацртао Деда Мраза каквог га и данас знамо, за рекламну кампању „Кока-Кола“. Прате га многе легенде.

Деда Мраз је саставни део свачијег детињства. Он живи негде на Северном полу, где је вечито снег, његове санке вуку летећи ирваси и симбол је праведности, дељења и дарежљивости. Управо због тога, родитељи уче своју децу легендама о Деда Мразу, као пример добрих врлина. Деца са нестрпљењем чекају Нову годину и поклоне од декице обученог у црвено.

Заједно са децом, ове зиме одвоијте време да уживате у чаролији коју доносе приче о Деда Мразу. Срећна Вам Нова година и новогодишњи празници! Хо, хо, хо!

Деда Мраз, Маури Кунас

Најлепша божићна и новогодишња прича! Хоћете ли да завирите у најтајанственију радионицу играчака на свету? Желите ли да скокнете у Корватунтури, до правог Деда Мраза и његове румене Баба Мразице и да се поздравите с њима?

Ретки су они који знају како је у Деда Мразовој земљи. Срећом, писац Маури Кунас одувек је био у добрим односима с Деда Мразовом дружином. Захваљујући њему, и ви имате прилику да се упознате са узбудљивим светом у којем живе Деда Мраз и његови вредни Мразуљци.

ПРЕЛИСТАЈ!

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.299.199 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: