Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Бајке – Браћа Грим

Jакоб и Вилхелм Грим рођени су, живели и радили у Немачкој крајем 18. и првој половини 19. века. Проучавали су немачки језик, слично, као што је код нас радио Вук Караџић и сакупљали песме и приче свога народа и сакупили их у четири дебеле књиге. Када су српске народне приповетке биле преведене на немачки језик, Јакоб Грим је написао предговор тој збирци. Гримови су дуго година сарађивали и пријатељевали са Вуком Караџићем и дубоко су ценили његов рад.

Постали су светски познати по својим бајкама, међу којима су „Црвенкапа“, „Снежана и седам патуљака“, „Пепељуга“, „Ивица и Марица“, „Храбри кројач“ и многе друге. Њихова прва збирка бајки, објављена давне 1812. године, садржала је 86 прича. У њихову збирку осим немачких изворних умотворина ушле су и француске приче. Данас су њихове бајке ублажене приче оригиналних верзија. Дела браће Грим данас су светски познате бајке и приче за децу које се изнова препричавају и преносе вековима.

Зашто је Златокоса, девојка са дугом, златном косом, закључана у кули? Хоће ли Ивица и Марица успети да пронађу пут кући из дубоке шуме? Ко помаже Пепељуги да дође на бал? И како ће храбри кројач постати краљ? Препустите се магији најлепших бајки браће Грим и поново откријте своје омиљене јунаке. Читаоци могу да уживају у чудесним причама које никада не застаревају. Ова класична дела пуна су чаролије и узбуђења, због којих ћете заувек заволети књижевност и читање.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image.jpeg

Постави коментар

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.736.358 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права