Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Упознајте уметника – Катарина Ивановић

КАТАРИНА ИВАНОВИЋ
(Vesprem, 15.05.1811 — Sekešfehervar (Стони Биоград), 22.09.1882)

Катарина Ивановић се родила у Весприму да би се већ следеће године њена породица преселила у Стони Биоград (Sekešfehervar). У Стоном Биограду је добила прве сликарске поуке од неког данас непознатог учитеља.

Почетком тридесетих одлази у Пешту где похађа припремни курс сликања код Јозефа Пешкија. У Пешти је упознала Георгија Станковића, једног од оснивача Матице српске, а преко њега је, посредно, дошла до грофице Чаки, која јој је омогућила средства за наставак школовања.

Од 1835. до 1839. боравила је у Бечу, где је похађала тамошњу Ликовну академију. У Бечу се упознала са Вуком Стефановићем Караџићем и са песником Симом Милутиновићем Сарјлијом, који јој је посветио свој спев Тројесестарство, правећи тако око ње култ националне хероине. Након завршеног школовања на бечкој академији обилазила је Италију, Француску и Холандију, а потом уписује Академију у Минхену.

Школовање на минхенској академији завршила је 1845. године, а следеће године је дошла у Београд, да би се убрзо преселила у Загреб. Године 1848. вратила се у Стони Београд, где је живела до смрти.

У прво време се углавном бавила портретним сликарством и сликањем мртвих природа и жанра, али је идеја националне хероине допринела да у репертоар њених тема уђе и историјско сликарство. Након завршеног минхенског школовања и повратка у родну земљу насликала је своју прву историјску композицију, Освајање Београда 1806., која није сачувана. Касније је радила историјске композиције које су везане за мађарску историју, као и поједине жанр композиције које су своје иконолошко објашњење нашле у писању Радмиле Михајловић.

Године 1876. Катарина Ивановић изабрана је за почасну чланицу Српског ученог друштва (данас САНУ). Већину својих дела завештала је Народном музеју у Београду, где су и пренета након њене смрти. Њен до данас познат сликарски опус састоји се из 48 слика, од којих је десет изгубљено. Сматра се првом сликарком у српској уметности.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.197.414 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: