Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Сликарка зима – Десанка Максимовић

Десанка Максимовић је била српска песникиња и професор књижевности. Написала је много лепих књига за децу. Објавила је око 50 књига поезије, песама и прозе за децу и омладину. Ова песникиња рођена је у Ваљеву, а умрла је у Београду. Одмах после њеног рођења, њен отац је добио премештај те се породица одселила у Бранковину. Одрасла је на селу читајући песме Јована Ј. Змаја које јој је доносио њен отац, по занимању учитељ. Објавила је велики број књига за децу. Ако ти се допала прича о Сликарки Зими, можеш прочитати још мноштво прича које је Десанка написала  за децу у овом Дигиталном издању – Целокупна дела.

Клик на слику и читање може да почне!

Једне године сликарка Зима крете по свету да разнесе дарове деци. Није имала, истина, ништа нарочито да им дарује, али је преко лета на доколици била смислила да им наслика ноћу по прозорима пуно сребрних шума, зверчица и кућа.

Сликарки Зими било је то лако, махне једанпут својом студеном кичицом, а створи се на прозору сребрни лист, папрати или слеђена јелова гранчица. Махне други пут и укаже се слеђена река која као да тече испод врба под снегом. Махне трећи пут и никне дворац сав од биљура, у коме уместо светиљака сијају сребрне звезде.

Како се овим сликама била прочула, чим се по селима и градовима сазнало да опет долази, деца су јој излазила далеко у сусрет. Она им је доброћудно дозвољавала да се ваљају и скачу по скутовима њене бунде. А и што не би! Чим би их деца исцепала и испрљала, истог часа су ницали други нови, као да је нека чаробница.

Предвече стигне она у неко село кад су деца већ спавала. Куц! – Куц! Покуца на први прозор тихо као кад мраз пуцкета. Из собе се зачуло само дубоко дечје дисање. Спавају већ. Помисли Зима, сад ћу им на прозору оставити слику, па нека се радују сутра кад се пробуде, и почне шарати по окну шапћући:

Насликаћу борове
сребром оковане
и сребрне дворове
и сребрне гране.

Слетеће на борове
птица светлих крила,
ући ће у дворове
сребрнаста вила.

Не сме само мама
налозити пећи,
јер ће слика одмах
с прозора побећи.

Довршивши рад, пошла је даље. Успут чу како је зове неки врт:

Зимо, добра Зимо,
хладноца је љута
дај ми мало свога
меканога скута.

Она отцепи леви скут своје хаљине, покри врт, па пође даље. Створи се тад пред другом кућицом, па опет куц, куц, на прозор, а деца и тамо спавају. Украсивши и ту прозоре, пође даље. Украј пута су стајали четинари и молили:

Зимо, добра Зимо
погледај на јеле
дај им мало своје
одећице беле.

Она им одмах даде на главе беле шубаре и на зелене широке шаке навуче им беле рукавице, па задовољна што је учинила добро дело, настави пут, журећи да наслика што више прозора и да што више деце обрадује. А кад је јутро свануло и деца се избудила, нашла су по прозорима сребрне слике што их је ноћу ишарала Зима.

Само деца нису стигла да их се довољно науживају, свих њих брзо је нестало, неке је отопило Сунце, неке ватра у пећи, на неке су дечица наслонила носеве и својим дахом их избрисала, како се сликарка и бојала.

Садржинска анализа:

Долазак сликарке Зиме
Какве је поклоне припремила сликарка Зима? Шта је Зиму подстакло да обрадује децу? Како Зима слика својом студеном кичицом? Какве је чудесне слике стварала својом студеном кичицом? Којим бојама слика Зима? Зашто је зима написана великим словом? Којом особином би описао то што Зима цело лето смишља како да изненади децу?
Подерани скутови бунде
Зашто су деца излазила у сусрет сликарки Зими? Шта деца осећају према Зими? Зашто им је зима дозвољавала да прљају и цепају њене скутове? Шта представљају скутови Зимине бунде? Којом особином би описао то што Зима дозвољава деци да скачу и цепају њену бунду?
Сребрне слике
Шта је Зима насликала на прозорима? Како Зима студеном кичицом слика на прозору? Шта ради док слика? Како је написан тај шапат? Зашто је њен шапат написан у стиховима? Шта се дешава са сликама када сване дан? Због чега? Пронађи у тексту како је нестала слика. Шта бисте ви волели да Зима наслика? Којом особином би описао то што Зима слика целе ноћи?
Хладноћа је љута
Ко се зими обраћа за помоћ? Како је написана њихова молба? Зашто се и они обраћају Зими у стиховима? Можемо ли да замислимо њихову молбу као песму? Чије особине имају врт и четинари поред пута? Зашто не могу да спавају? Како им је зима помогла? Којом особином би описао то што Зима покрива вртове и дарује четинаре
Зима наставља пут
Зашто деца нису стигла да се науживају слика? Чега се сликарка Зима бојала? Шта ипак буди наду у њој? Чије особине има зима? Да ли су оне стварне?

Идејна анализа:

Шта је писац казао овом бајком? У чему лежи лепота давања? Да ли је сликарка Зима успела да обрадује децу? Како све можемо да обрадујемо најдраже?

Презентација: 

Преузми:   Сликрака зима – укрштеница                   Сликарка зима – драматизација

 

2 comments on “Сликарка зима – Десанка Максимовић

  1. Vitomirka Veljovic
    12 децембра, 2019

    Поштована Наташа, Поштована колегинице,

    Комплимент за лепо осмишљен час! Веома ми се допада. Презентација Вам је изузетна. Леп поздрав са жељом да ђаци и даље уживају овако лепо са Вама.

    Витомирка Вељовић

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.229.262 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: