Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Десет знакова да је дете размажено и како да то поправите

Сигурни смо да као и сваки родитељ и ви волите своју децу и желите најбоље за њих. Сигурно желите и да их лепо васпитате како би одрасли у добре и паметне људе. У свој тој љубави и најбољим жељама, ипак сви данас виђамо много размажене деце. Много је разлога који могу до тога довести, али шта радити ако је дете већ кренуло тим путем?spoiled

Ево неколико знакова који би требало да вам послуже као упозорење да ће деца постати превише размажена и савета како то можете да поправите.

Дете увек може да промени ваше

У људској је природи да желимо да буде по нашем и то покушавамо на све начине. Деца то тестирају од малена. Ако сте одлучили да не могу да добију нову играчку, још једну чоколадицу, да преспавају код другара или шта год да желе, то не треба да промени никакво кукање, плакање или бацакање по поду и слично. Мењањем „не“ у „да“ под таквим притисцима заустављате кукњаву али правите и размажено дете.

Дете верује да за њега не важе правила или очекује да се она мењају када оно то жели.

Ако сте кренули у биоскоп са другарима и свако може да купи по једну малу кесу кокица, то треба да важи и за ваше дете. Без обзира што оно жели да има највећу кесу или мисли да је гладније. Правила су правила. У супротном, ваше дете ће бити размажено…

Дете очекује награду увек када некоме помогне.

У данашње време ово је све евидентније у нашем друштву. Говоримо о ситуацијама у којима се свега неколико деце пријављује да помогне, на пример, Дому за незбринуту децу а њих стотине се јавља да иде у посету Золошком врту и слично. Није све у животу уживање и не носи све материјалну награду. Тиме се стварају размажене генерације.

Изградња карактера код деце подразумева да она повремено виде шта значи помоћи некоме без накнаде, награде или неког посебног признања. Добар пут је и редовно сређивање куће које користи целој породици а не само личним потребама детета. За то децу никако не треба плаћати и подмићивати.

Дете прави сцене или се љути када није у центру пажње.

Да ли сте видели родитеље који сваки пут када купују поклон неком другом детету (због рођендана, посете и слично) морају да купе један и свом детету иначе ће наступити крај света? Немојте то да радите и ви. Једноставно, то само дете наводи да верује да оно увек заслужује поклоне и пажњу. Деца морају да знају да је понекад ред и да неко други буде у центру пажње.

Дете се љути када га исправите.

Много је исправки које родитељи свакодневно треба да упуте деци (од ситница у облачењу и хигијени рецимо до исправљања домаћег). Ако то код вашег детета изазива љутњу и кукњаву, можда је размажено.

Објасните му „да 2+2 није 4 зато што ви хоћете да будете паметни већ је то чињеница, а љутња на исправке је стварно блесава“.

Дете не може да чека ни секунду да његов захтев буде испуњен.

Ако радите нешто (било да је то посао, сређивање куће, телефон или мењање пелена другом детету) ваше дете треба да зна да мора да сачека да добије оно што жели. Ово може захтевати упорност и труд али вреди. У супротном, имаћете малог размаженка који ће вам скакати по глави…

Дете се љути када за њега не желите да урадите оно што знате да може и само.

Једна од најбољих ствари коју можете да урадите за своје дете јесте да престанете да радите ствари уместо њега! Нарочито не оне за које знате да може само. При томе имајте на уму да не треба да молите дете да раде нешто. На пример, реците детету: „Ти си велики, знам да можеш сам да једеш/понесеш торбу/вежеш се у колима…“ уместо „Молим те једи/понеси торбу/вежи се… итд.“

Дете не прихвата одговорност за своје поступке и криви друге када није по његовом.

Мама:“Ајде излазимо, где су ти ципеле?“

Дете: „Не знам. Где си их ставила?“

Мама:“Ти треба да стављаш своје ципеле на место и онда увек знаш где су. Да ли смо се тако договорили? Сад ћеш морати да их тражиш а излазимо из куће.“

Дете:“Али ти треба да знаш где су моје ципеле. Ти си ми мама. Ти си крива.“

Мама:“Не, то је твоја грешка. Договорили смо се да се ципеле остављају на место чим се уђе у кућу. Хајде сад их нађи…“

Ово је један пример, али дете може само да буде криво и због недовршеног домаћег, ненамештеног кревета итд. Када то покушава да пребаци на неког другог, треба му ставити до знања да оно може боље и да треба да прихвати одговорност за своје поступке. Тако му помажете.

Дете се вређа јер његове жеље нису испуњене када каже

Деца умеју да буду „опасна“ и покушавају да изманипулишу одлуке родитеља тако што буду фина и замоле за оно нешто што им је забрањено. Али, њихово мољакање не треба да мења вашу одлуку ако је она донешена из најбољих намера и у најбољем циљу.

Плашите се да примените било шта од овога што смо навели јер знате да ће ваше дете да доживи

Ако ухватите себе како оклевате да мало учините дан нелагодним свом детету, јер захтевате од њега да уради нешто, знајте да имате проблем. Заузмите чвршћи став, мало покажите да сте челични и да сте ви одрасла особа у причи. Тако помажете свом детету јер га спремате за реалан живот. Немојте пустити да вам склизне из руку. Ако вам то звучи строго, погледајте мало одрасле људе око себе и будите сигурни да су они егоистичари који манипалишу људима то постали јер су били размажена деца. Али, ваше дете заслужује боље од тога!

Извор: http://www.najboljamamanasvetu.com/

 

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 1 маја, 2016 by in Родитељски кутак and tagged .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.229.332 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: