Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Драгоцена помоћ у одрастању

bajkeНекада давно, живели су у далеком краљевству… Многе бајке почињу овом препознатљивом реченицом, која нам је блиска и умирујућа. Бајке нас подсећају на детињство, на „ушушкане“ дане у родитељском дому. Њихова чаробна формула преноси се са колена на колено, као проверени рецепт за добре колаче. Да ли и ви читате бајке деци?

Стручњаци сматрају да су бајке најбољи материјал за „провежбавање“ ставова о животним вредностима, добру, злу, превазилажењу тешкоћа и препрека, осећањима других, емпатији. Приче о краљевима, краљицама, принцезама, вештицама и злим маћехама, о непостојећим краљевствима и земљама, иако нестварне интригирају дечју машту јер говоре о универзалним вредностима. Њихова драж јесте управо у томе што их деца не прихватају рационално, а имају моћ да покрену читав низ механизама на нивоу несвесног. Њихова порука у филтрираном облику ипак допире до свести детета и деца је интуитивно схватају.
– Свака бајка има своју причу: след догађаја у којима главни јунак кроз различите препреке, уз помагаче, долази до циља – каже Весна Јањевић Поповић, психолог у Основној школи „20.октобар“ у Новом Београду. – Бајка осим „сценарија“ има и своју поруку, промовише неку важну животну вредност. Оне су креативан материјал за помоћ у одрастању.
Бајке нуде бројне теме за разговор са децом. Тако на пример, бајка о Ивици и Марици може да послужи као добар шлагворт за разговор о томе како се осећамо када се растајемо – да ли нас сустижу страхови од напуштања, колико су деца досетљива, како се све боре да не залутају или да надмудре вештицу и шта може да нам се догоди ако упаднемо у замку искушења или нас намами кућица од колача?
– Свака бајка пружа могућност да се разговара о томе шта је јунак приче радио, да ли је могао да поступи другачије, да ли се плашио… Бајке заправо преносе опште људске вредности о борби добра и зла. Добро у бајкама побеђује, главни јунаци пролазе кроз различите ситуације, превазилазе препреке, боре се, имају помагаче и на крају побеђују, каже Весна Јањевић Поповић.
Различите бајке помажу деци да се суоче са природним развојним страховима. Зар бајка Ивица и Марица не може да буде добар повод за превазилажење страхова од напуштања, али и за причу о одупирању изазовима?
Бајка „Златокоса и три медведића“ или како је други зову „Маша и три медведа“, пружа идеалну прилику да се разговара са дететом о решавању конфликтних ситуација. Медведићи су отишли да прошетају док им се хладила вечера. Шта су медведићи затекли у кући када су се вратили? Неко је појео њихову вечеру, поломио столичице и чак заспао у њиховом кревету. Шта су све могли медведи да ураде? Да се љуте, траже да им Златокоса спреми нову вечеру, изгрде је или чак и бију, избаце из своје куће. Шта су они урадили? Тешили су је што се изгубила и залутала у њихову кућу. Показали су бригу и разумевање и пружили јој помоћ.

– Насупрот страшним телевизијским бићима са разним опасним моћима, кроз бајке и приче дајте прилику детету да замисли да је чаробњак који може да ради само добре ствари – шта би све могао да се уради? Пажљиво слушајте дете и откривајте колико и каквих идеја има. Помозите му да открије шта се све добро може урадити. Деца ће вас увек боље чути шта имате да кажете кроз дискусије на туђим примерима и бајкама, саветује Весна Јањевић Поповић.
Млађа деца воле приче са познатим јунацима, животињама, кратке једноставне текстове које прати илустрација, дају могућност да се застане, покаже… Старијима могу да се читају и дугачке бајке, романи у наставцима.

– Деци треба развити љубав према читању личним примером: читајте, посећујте књижаре и библиотеке. Мора им се помоћи да схвате чему служи читање. Нема бољег начина од духовитих, забавних заплета. И у учењу читања и у учењу вожње бицикла деца се разликују. Нека деца огреботине и падове брзо заборављају и вежбају изнова, друга почетне неуспехе и спорост читања превазилазе упорношћу и вежбањем. Али, пошто је већина деце нестрпљива, осим љубави, подршке и подстицаја, веома је важно изабрати праве књиге за вежбање читања.

Принц из бајке

Да ли ће девојчица, кад одрасте, чекати принца или не и колико ће бити самостална не зависи од бајки него од целокупног односа њој блиских одраслих особа, очекивања родитеља у реалном животу, понашања мајке, али и од атмосфере коју граде вршњаци.
– Дете рано разликује свет „кобајаги“, па у игри обична коцка може бити и колач и сапун, предмет игре. Бојазан да ће дете побећи у свет маште и искључити се из стварног живота, обично је лакша уз компјутерске игрице, цртане филмове, и када у свакодневном животу немају довољно подршке, пажње и љубави, каже Весна Јањевић Поповић.

Препорука

Док читате бајке и приче деци, пратите њихове реакције. Ако приметите да им је досадно, потражите другачије, забавније приче.
– Познати дечји писац и педагог Чуковски давно је рекао да је добра прича за децу она која је добра и за одрасле – објашњава Весна Јањевић Поповић. – Као и одрасли, нека деца воле животне приче, друга маштовите, трећи приче са животињама. Поред традиционалних бајки, препоручујем и читање прича Душка Радовића, на пример „Крокодокодил“, или Драгана Лукића „Приче за Гордану“.

Аутор: Б.Лаћарак

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 3 јануара, 2016 by in Родитељски кутак and tagged , , .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.197.533 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: