Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Не срамотите дете

porodicaРодитељи могу да имају позитиван утицај на друштвени живот деце, али га исто тако могу и уништити. Зато пазите родитељи! Ево неколико ствари о којима би требало да размислите.

Психолог и бивша учитељица Мишел Борба, ауторка књиге The Big Book of Parenting Solutions: 101 Answers to Your Everyday Challenges and Wildest Worries, издваја десет најгорих начина на које можете уништити друштвени живот ваше деце.

Нисте добар узор

Говорите деци да морају пристојно да се понашају, а онда вербално нападнете конобара јер вам није донео све што сте наручили? Говорите ли деци да не говоре другима иза леђа, а онда пред њима баците сочну трач партију преко телефона? Не очекујте од деце да буду добри пријатељи, ако то нисте ни сами.

Нападни сте

Инсистирате да ваш стидљиви син има велику рођенданску журку, иако би позвао само најблискије пријатеље? Дете нећете заинтересовати за пријатељство за које само ви марите.

Војна школа

Организујете сваки минут дететовог времена док је с пријатељима? Забринуто пратите његово дружење? Опустите се и дозволите детету да само проживи пријатељско искуство.

Стерилилност

Дом није операциона сала. Инсистирате да пријатељи ваше деце скидају ципеле и никада ништа не дирају? Не будите толико оптерећени чистоћом јер се тако деца неће моћи опустити.

Понашате се попут диносауруса

Дете срамотите пред пријатељима јер не схватате њихове начине комуникације и нове форе? Терате дете да се облачи као пре тридесет година? Не одбијајте промене када су у питању обрасци понашања који су важни вашем детету и пријатељима.

Као чекићем по глави

Стално критикујете начин на који ваше тинејџер склапа пријатељства? Прислушкујете разговоре и говорите му шта је требао да каже? Не будите критични јер ћете тако дете обесхрабрити у усвајању друштвених вештина.

Носем парате облаке

Пријатељи вашег детета не задовољавају ваше критеријуме? Односите се с непоштовањем, игноришете их или никада немате времена да сазнате нешто више о њима и боље их упознате? Не одбацујте пријатеље ваше деце пре него у обзир узмете вредности које код њих цене ваша деца.

Родитељ или пријатељ

Свом детету желите да будете најбољи пријатељ. Важније вам је да се свиђате властитом детету него да поставите границе? Желите да вам дете буде толико омиљено да сте од куће направили главно место за окупљање? Не заборавите да сте родитељ и треба да поставите правила понашања.
Као на пустом острву Вама нико није помагао када сте имали проблема с пријатељима, па зашто се замарати? Не заваравајте се да постоји неко ко вашем детету може дати већу подршку у настојањима да научи друштвене вештине или да то може постићи и без вас.

Мала кућа страве

Да ли се према свима у породици односите с поштивањем? Жели ли да ваше дете да доводи пријатеље кући? Јесу ли поносни на вас и у вама виде узор? Не очекујте да ће ваше дете пријатеље доводити кући ако ваша кућа није сре’но и угодно место за боравак.
Користећи једноставна родитељска решења можете да промените живот вашег детета, посебно ако изаберете она која имају тежину у васпитању дјетета и потрудите се да она постану укључена у свакодневни живот.

Извор: http://www.economy.rs

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 10 августа, 2015 by in Родитељски кутак and tagged .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.229.289 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: