Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

8 важних реченица које треба говорити деци!

mamaItataIsin

Волим те, без обзира шта урадио

Све до отприлике десете године деца не могу разликовати и појмити реченице: „Мама не воли како се понашам“ и „Мама ме не воли“. За њих је то једно те исто. Зато будите доследни у томе да детету понављате како га волите без обзира на његове неподопштине.

Успећеш. Верујем ти!

Ваш задатак је да бодрите дете кад посустаје и да му поставите циљеве тако да су му они доступни. Породични живот свакодневно пружа могућности да дете успешно изврши своје задатке. То може бити одевање, постављање стола, помагање при сређивању стана, прање воћа….

Смеш погрешити

Не можете очекивати да дете неће грешити. Сви грешимо и кроз грешке учимо. То поготово чине деца. Грешке треба схватити пре свега као информацију. Није важно што дете има потешкоћа у учењу вожње бицикла без помоћних точкиђа или не зна добро обојити цртеж, већ је важно да његујете жељу и вољу да испробава нове ствари и не плаши се неуспеха.

Други су нам исто битни

Деца су рођени егоисти и каткад се питамо, посматрајући их како се боре за своје, да неће никада научити делити с другима. За почетак морају научити како тумачити туђе емоције и како реаговати на њих посматрајући одрасле. Кад родитељи посредују у тумачењу емоција, тада туга, љутња, беспомоћност, страх, весеље, срећа других неће пролазити поред детета, већ ће дете учити о тим емоцијама и учити осећати емпатију.

Јеси ли рекао хвала?

Основе уљудног понашања дете учи у дому посматрајући своје родитеље. Зато чешће користите реч “Хвала” како би дете учило из животних ситуација. Реците супрузи “Хвала“ за укусан ручак или се захвалите супругу за поправљен компјутер. Реч „Хвала“ немогуће је експолоатирати зато је без устручавања користите.

Не значи Не!

Забранити детету нешто, значи да се сигурно излажемо конфликту. Деца испитују где смо слаби, јесмо ли уморни или користе публику не би ли нас натерали на узмицање. Сваки пут кад попустимо, дете не учи, а једном ће ипак морати научити што је најбоље да се догоди унутар породице.

Увек ми се можеш обратити за помоћ

Деца требају осећај да је свет сигурно место. Сигурно место је у крилу родитеља који увек мора бити доступан. Како дете расте, сигурност пружа родитељ који је на опрезу, али који допушта развој дететове самосталности. Или родитељ који не трчи сумануто ако је дете мало раскрварило колено, већ пре пита:“Је ли све ок?“ и тиме детету да могућност да само кратко процени колико се озледило и смири се.

Добро то радиш, само настави

Превише критике и коригирања не помаже јер ионако морамо сами испробати и покушавати нешто направити док сами не успемо и не схватимо. Тако и наша деца. Зато допустите детету да кроз праксу научи.

roditelji.hr

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 17 јуна, 2015 by in Родитељски кутак and tagged .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.202.863 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: