Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Шта можете урадити у 5 минута до краја часа

Дакле, завршили сте часове за тај дан, али вам је остало мало времена и група од нестрпљивих ученика који не раде ништа продуктивно. Шта можете да урадите за ово време да задржите разред под контолом док звоно не зазвони? Овде је списак од 10 ствари које можете урадити када вам је остало само 5 минута до краја часа.skola

1. Писање новина.
Нека ваши ученици напишу уводник за новине у којем ће сумирати ствари које су научили у школи тога дана. Проверите да ли су написали датум на својим уводницама тако да имају евиденцију о томе када су писали за своје новине. Ово је посебно добра вежба да деца утврде оно што су научила, као и да припреме питања која би могла да поставе следећег дана о нечему што нису у потпуности разумела.

2.Обавите гласање.
Ако вам је остало само 5 минута, ово је савршено време да ученици гласају. Можете да користите неке проблемске ситуације да бисте открили шта они мисле о њима.

3. Писање забелешки.
Ученици увек пишу папириће у разреду, али обично западну у невољу када их ухвате. Овог пута дозволите деци да пишу своје забелешке, с тим да то морају бити ствари везане за лекцију коју су тог часа изучавали. Нека их затим додају другим ученицима. На овај начин сви ученици сазнају информације које можда нису знали у вези са лекцијом. Сакупите забелешке када изађу из разреда.

4. Игра са тоалет папиром.
Ова игра је занимљив начин да се понови шта су деца научила у разреду. Пошто они уче врло брзо док ова игра траје, мораћете да је мењате сваки пут када је користите. Она иде тако што кажете ученицима да одмотају од 1 до 5 комадића тоалетног папира са ролне, али им не говорите правила игре све док сви то не ураде. Затим, према броју листића које је сваки ученик одмотао, постављајте питања у вези са лекцијом коју су учили тог дана. На пример, ако ученик одмота један комадић са ролне, они треба да вам кажу једну чињеницу о лекцији, и тако даље. Следећи пут ће вероватно многа деца да одмотају један комадић (јер мисле да је тако лакше) а ви ће те морати да мало промените правила да бисте им задржали пажњу.

5. Цедуља која се оставља при изласку.
Дајте сваком ученику по једну цедуљу. Замолите ученике да напишу једну чињеницу у вези са лекцијом коју су учили. Када ученици излазе они морају да вам предају своју цедуљу. Ако немају тачну чињеницу на својој цедуљи, дајте им шансу да одговоре на питање за утврћивање градива, које сте већ припремили, пре него што напусте учионицу.

6. Читајте књигу.
Можете да прочитате део неке књиге ученицима за време последњих 5 минута. Најзад ћете прочитати читаву књигу.

7. Играјте игру погађања.
Користите ову игру тако што ће деца погађати речи које се односе на лекцију коју су учили тог дана.

8. Бацање лопте.
Нека ученици седну у круг. Малу гумену лопту, баците једном ученику. Ученик који ухвати лопту мора да вам каже једну чињеницу у вези са лекцијом коју су учили, или да вам постави питање о нечему што не разуме. Када тај ученик заврши, баца лопту другом ученику све док звоно не зазвони.

9. Цртање.
Ученици уживају у могућности да пишу на табли. Одаберите 3 до 5 речи које се односе на лекцију. Дајте ученику прилику да нацрта ту реч на табли. Када неки други ученик погоди шта цртеж представља, онда он излази и црта следећу реч.

10. Радни листови са пузлама.
Добар наставник увек има комплет листова са забавним задаима које ће ученици испунити када има времена у току часа. Можете имати, укрштене речи, ребусе или пазл са скривеним сликама који су спремни за било коју лекцију коју предајете.

Извор:http://www.edu-soft.rs/

 

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 1 јуна, 2015 by in Учитељски кутак.

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.202.891 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: