Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

10 ствари које деца не желе од вас за Нову годину

NG_pokloniСви родитељи ових дана размишљају о томе шта њихова деца желе за Нову годину. Међутим, можда је још важније подсетити се шта не желе. Ево наше листе предлога за избегавање:

 1. Да их током празничних дана вучете по тржним центрима

Предпразничне набавке, куповине поклона, махнито јурење са распродаје на распродају – нема горег кошмара за децу. Све време морају да ходају тамо-амо, ништа не смеју да дирају – најбоље да и не говоре јер ви вршите силне математичке операције у глави, рачунајући колико ће износити која рата или колико вам је новца преостало на картици. А кад се коначно довучете кући, ви сте потпуно исцрпљени и још мање желите да вас деца гњаве.

 1. Да од празничног славља направите досадну обавезу

Ако у вашој породици новогодишњи и божићни празници представљају пројекат са елаборатом од 150 страна, који детаљно прописује како ћете уредити дом, поставити и аранжирати новогодишњу трпезу, шта ћете јести и куповати, претворили сте провод у „морање“, а празнике у стресну обавезу која неће пријати ни вашој деци, ни вама.

 1. Да од стана направите музеј

Једна од највећих радости за децу је кићење јелке и стана. Немојте себи поставити толико високе стандарде што се новогодишњег украшавања тиче, да због тога децу морате да искључите из процеса кићења, или да занемарите њихове креативне идеје и прелоге. Заборавите на јелке из часописа и савршене аранжмане са Пинетерста. Последње што ће усрећити ваше дете је да скрштених руку гледа како ви уз помоћ Насиних рачунара и сателитског навођења качите сваку стаклену куглу на идеалну позицију.

 1. Да даривање претворите у формалност

Спискове захтева, услова и жеља и преговарање на високом нивоу оставите за канцеларију. Празнично даривање није трансакција. А није ни обавеза, па немојте својим држањем да га деци представите таквим. Научите децу да се поклони не траже, већ се примају са захвалношћу. Избегавајте на сваки начин разговоре на ову тему пре самог чина поклањања, и пружите деци прилику да искусе ишчекивање, изненађење и захвалност.

 1. Да им дозволите да поклоне „изгустирају“ пре самих празника

Нема давања поклона пре самог новогодишњег дана, под изговором да „деца не могу да чекају“. То је само још један начин да поклањање претворите у формалност. Штавише, постоји опасност да свој поклон до новогодишњег дана деци већ досади, или га чак покваре/поломе. Самим тим, новогодишње јутро више неће бити нимало посебно, осим ако у последњем тренутку не кренете у стресну потрагу за новим поклоном.

 1. Да им дарујете баш оно што су тражила

Ако се под јелком нађу само поклони које су деца сама тражила или показала да желе, опет имате случај „испуњавања обавезе“, јер такви поклони од родитеља не захтевају ништа више посвећености него што то захтева отварање новчаника на каси. Пробајте да откријете шта друго би деца могла да пожеле, да нису била непрестано бомбардована рекламним спотовима за једне, те исте актуелне играчке. Покушајте и да им проширите интересовања, даривањем нечега што нису имала прилику да открију сама, а што им је довољно блиско да их привуче и обрадује.

 1. Да им дарујете оно што ви желите да она желе

Лепо је изненадити децу, али немојте им подваљивати. Провалиће вас, и биће увређена и тужна. Ако ваше дете не интересује музика а ви га упорно наговарате да се упише у музичку школу, музички унструмент испод јелке обрадоваће их каоолико и било који други перфидан трик који родитељи примењују да наметну своју вољу. Исто важи и за тениски рекет за вашег будућег шампиона, књигу за дете које баш не воли да чита, хаљину за девојчицу која мрзи да се облачи женствено.

 1. Да их оставите у новогодишњој ноћи у потрази за бољим друштвом

Ако мислите да сте испунили обавезу према деци тиме што сте их затрпали играчкама, украсили стан, напунили фрижидер соковима, укључили ТВ и обезбедили одраслу особу која ће их надзирати, пропустили сте да урадите све што је важно. Кад већ верујете да ће се тако сјајно провести, зашто ви онда тражите бољи провод? Не потцењујте мале радости и породичне тренутке – децу ће то повредити, јер ће мислити да их не схватате озбиљно, као ни сам овај празник.

 1. Да празнике проведете са даљинским у руци

Поред стотинак тв-канала који се током празника боре за вашу пажњу и покушавају да вас закуцају за екран, ваша деца имају мале шансе да буду примећена. Само им још фали да сваки њихов покушај комуникације одбијете са образложењем: „Добили сте гомилу играчака, идите сад па се играјте!“

 1. Да им натрљавате на нос колико сте се истрошили на поклоне

Ако сте већ одлучили да купите детету скуп поклон, нека то буде зато што ви то желите и можете, а не зато што вам га је дете изнудило на неки начин. Самим тим, нећете после никористити сваку прилику да му кукате како сад немате пара, како је незахвално или како сте толико истрошили а сада се не игра са тим. Још је горе ако се пред дететом упоређујете са другим родитељима, доказујући како сте ви бољи јер сте дигли два кредита за поклоне и како треба да је срећно што вас има.

Извор: Детињарије

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 27 децембра, 2014 by in Актуелности, Родитељски кутак.

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

 • 4.302.022 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: