Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Не гурајте децу у колицима после треће године

Значај дечје игре важан је за развој детета, а родитељи то све чешће заборављају. Покрет је основа развоја, јер једноставном аналогијом може се видети да жива бића која се не крећу (биљке) немају нервне ћелије, а жива бића која се крећу имају. Најсложенији нервни систем има човек, па ако се тако посматра, ми смо жива бића за кретање и јасно је да је човека у великој мери формирао усправан ход. Fotolia_72166815_Subscription_Monthly_Paint

Озбиљан проблем је све чешћа појава да родитељи гурају своје дете у колицима до друге, понегде чак и до треће или четврте године. Ако знамо да се мозак интензивно развија у првим годинама живота, а да смо ми жива бића за ходање, јасно је да дете мора да хода. Овај проблем се види индиректно, јер има све више деце са равним стопалима. По неким истаживањима преко 50 % деце има овај проблем. Пре 20-ак година било је око 15 %  равних стопала, према томе ово није генетски условљено. Проблем је што деца више скоро да и не ходају.

Али нажалост постоји и други проблем, па уместо да дете у развоју хода, трчи, скаче, врти се, прескаче преко препрека, постоје ситуације где дете све више времена проводи за рачунаром. То није активност која ће помоћи у укупном развоју дечјих биолошких потенцијала. Компјутер јесте користан, само је питање где је граница, тј. колико времена дете може да проводи са њим да не би било више штете него користи. Најбоље игре су оне у којима дете размишља, креће се и комуницира са другом децом. Из овога је јасно да је потребно организовати време и омогућити да су деца што више у природи и на игралиштима.

Извор: http://www.ntcucenje.com

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 26 новембра, 2014 by in Актуелности, Родитељски кутак, Учитељски кутак.

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.229.332 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: