Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

10 најважнијих открића Николе Тесле која су променила свет

Ништа не би било исто без њега…

nikola-tesla

10. Наизменична струја

naizmenična_struja

Свет не би био исти без Теслине наизменичне струје. Када је 1893. године на World Expo сајму у Чикагу наш научник представио наизменичну струју сви су остали у чуду. А вероватно највише од свих Томас Едисон који је по сваку цену хтео да докаже да је наизменична струја опасна.  И уз то да је његова једносмерна много боља. На све ове оптужбе Тесла је кроз себе пропустио струју правећи светло уз то. Без наизменичне струје не бисмо данас имали тако распрострањену електричну енергију, пошто једносмерна струја не може да се преноси на даљину без огромних губитака.

9. Светлоsvetlo

Тесла није измислио светло као такво, али јесте у великој мери променио наше схватање светла у омогућио његову лакшу употребу. Невероватних 40 година пре него што су најзад почели да их комерцијално производе, Тесла је измислио и користио флуоросценте лампе. Направио је прве неонске сигнале и рекламе. Ипак, најконтраверзније Теслино откриће је његов калем. Он је тврдио да Земља као џиновски магнет може да се искористи за производњу неограничене количине електричне енергије. Све што би нам било потребно за то је пријемник, попут радија. Ипак, овај изум никада није заживео.

8. Рендгенски зрациrendgenski_zraci

Електромагнетно и јонизујуће зрачење је откривено већ у 19. веку. Ипак, Тесла је први урадио свеобухватна истраживања и схватио да се рендгенски зраци могу користити у медицини као и за многе друге научне екперименте.

7. Радиоradio

Првобитно је Гуглиелмо Марцони проглашен за изумитеља радио. Ипак, Врховни суд је 1943. године поништио овај патент и пресудио да је Тесла годинама раније измислио радио. Још 1893. године Тесла је доказао да су за радио сигнале потребни само предајник и пријемник, док је 1897. године предао два захтева за патенте.

6. Даљинско управљањеdaljinsko_upravljanje

Тесла је брод на даљинско управљање представио запрепашћеним посматрачима далеке 1898. године. Користио је батерије и радио сигнале за покретање пропелера и скретање. Тек годинама касније његово откриће почиње да се користи у свакодневном животу.

5. Електрични моторelektricni_motor

Да није било Тесле данас не би постојали трамваји, електрични аутомобили нити било шта што се помера и користи струју. Наш свет буквално не би био исти.

4. Роботикаrobotika

Наш научник је међу првима говорио о роботима. Односно, копијама људи које бисмо ми сами направили и којима бисмо управљали. Он је тако предвидео паметне аутомобиле, роботе који ће нам помагати, употребу сензора и система који раде потпуно самостално. Све то се већ остварило.

3. Ласерlaser

Можда нисте знали али Тесла је изумитељ и ласера. А они се користе у дигиталним технологија, медицини и многим важним сегментима наших живота.

2. и 1. Бежичне комуникације и неограничена енергијаbezicne_komunikacije

Ове две ставке су уско повезане. Ево приче. Чувени банкар Ј.П. Морган је подржао Теслу са 150.000 долара како би изградио торањ који би користио природне фреквенције за преношење података. То је био први пример бежичне комуникације на свету.

Али, он је био и уско повезан са Теслиним истраживањима о неограниченом прикупљању бесплатне енергије. Да је Тесла завршио свој рад, људи би још пре 100 година могли да несметано комуницирају широм планете као и да користе бесплатну енергију. Ипак, никада није завршио рад на овим технологијама, а ови изуми су предмет многих теорија, пошто до краја није разјашњено зашто Тесла није завршио своје животно дело до краја.

Извор: Домино магазин

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 28 априла, 2014 by in Занимљивости and tagged .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.229.289 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: