Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Светло Христово Васкрсење

Као велики љубитељ српске традиције, као бивши играч националног ансамбла и певач традиционалних песама и духовних православних, желим да предстојећи празних Васкрс приближим његовом извору прослављања.  Мишљења сам да би децу требало приближити обредима, музици и обичајима, јер како ћемо знати куда идемо, ако не знамо ко смо.

Велики догађај – Светло Христово Васкрсење празнује Св. Православна Црква, као највећи од свих празника. То је Празник над празницима и Победа над победама. Празник тај назива се још и Пасхом, то јест Даном, у ком се савршио наш прелазак од смрти ка животу и од земље к небу. Празник Васкрсења Христовог продужава се целе недеље (7 дана) и служба у храму се обавља посебно, свечаније, него у свим другим празницима и данима. Првог дана Празника јутрење почиње у поноћ. Пред почетак јутрења свештенослужитељи, обукавши светле одежде, заједно са вернима, при звоњењу звона, са упаљеним свећама, крстом и иконама иду око храма (обављају крсни ход), подражавајући женама мироносицама, које су ишле у рано јутро ка гробу Спаситељевом. За време крсног хода сви поју:

Воскресеније Твоје,
Христе Спасе,
Ангели појут на небесјех:
и нас на земли сподоби
чистим сердцем Тебје славити.

Почетни усклик јутрења чини се пред затвореним дверима храма, при чему се много пута пева тропар: Христос Воскресе…, и уз певање тропара улази се у храм. Богослужење се савршава целе недеље са отвореним Царским Вратима, у знак тога, што су сада, Васкрсењем Христовим, отворена за све врата Царства Божијег. У све дане тог великог празника ми поздрављамо једни друге братским пољубцем са речима: „Христос Воскресе!“ и одговорамо речима: „Воистину Воскресе!“ Христосујемо се и размењујемо украшена (црвена) јаја, која су символ новог, блаженог живота, који је засијао из гроба Спаситељевог. Целе недеље звоне сва звона. Почевши од првог дана Св. Пасхе до вечерњег празника Св. Тројице, преклањање колена и земни поклони се не чине.

 У први уторак после пасхалне Недеље Св црква, делећи радост Васкрсења Христовог са умрлима у нади на свеопште васкрсење, посебно чини помен умрлима, па се тај дан и назива „Радоњицеј„. Савршава се заупокојна Литургија и васељенски парастос. Од давнина се утврдило да се у тај дан посећуjу гробна места својих блиских рођака.

Осим тога, дана Васкрсења Христовог сећамо се сваке недеље (на руском недеља се каже васкрсеније).

 Тропар празника Пасхе

Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав. Христос вакрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и мртвима у гробовима живот дарова.

Воскресе – васкрсе, оживе; поправ – победи; сушчим во гробјех – који се налазе у гробовима, умрли људи; живот даровав – живот даде.

One comment on “Светло Христово Васкрсење

  1. markovicsnezana
    21 априла, 2014

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 15 априла, 2014 by in Актуелности and tagged .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.202.717 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: