Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Златокоса и три медведа

Бајка о реду и нереду, о одрастању и прихватању свог места у породици и друштву као и о контакту између детета и природе. Прича о толеранцији, о правом односу које свако дете треба да открије између себе и природе, о васпитању, жељи за пријатељством и усамљености која прати свако детињство. Златокоса је прича о чудесном и прелепом људском бићу у сваком детету, које, одрастајући, из незнања, чини грешке и несташлуке. Прича о учењу и праштању. Бајка за све генерације и топлину сваког дечјег креветића.

Златокоса и три медведа

Некада давно, живела је у шумској колибици породица медведа. Тата медвед је био велики, мама медведица је била нешто мања, а трећи, син медведић, је био најмањи. Свако од њих имао је свој кревет за спавање, столицу за седење и тањир за кашу.

Једнога јутра, мама медведица је за доручак скувала фину кашу. Каша је била веома врућа и породица медведа је одлучила да пође у шетњу док се каша не охлади.

У кућици поред шуме са својим родитељима живела је девојчица, по имену Златокоса. Имала је плаве очи, мали нос и дугу злаћану косу по којој је и добила име. Волела је да шетa шумом и по читав дан да се игра на шумској ливади. Њена мајка ју је често упозоравала да се не удаљава превише од куће.

Једног јутра, Златокоса је изашла из куће и кренула према шуми. Хтела је да убере мало шумског цвећа и одмах да се врати. Али, лепог, шумског цвећа је било свуда и она је све дубље улазила у шуму.

Постало је тихо, ослабило је светло сунца, а дрвеће је бивало све више и све гушће.

Одједном, Златокоса се нашла пред некаквом колибом. Провирила је кроз прозор и угледала тањире са храном на постављеном столу. Била је огладнела, јер је дуго шетала шумом и сакупљала цвеће. Не размишљајући много, отворила је врата и ушла у колибицу.

Каша из тањира је замирисала , па она приђе највећем тањиру да је окуси. Беше још врућа. Приђе средњем тањиру, али је јело у њему било већ хладно. Зато и њега остави и узе залогај из малог тањира. Та каша је била баш како треба, па девојчица поједе све.

Златокоса је покушала да се попне на једну велику столицу, али је она била тврда. Била је то столица тате медведа. Затим је села на нешто мању столицу. Била је то столица маме медведице и она јој беше превише мека. Тек је трећа столичица била као направљена за њу. Била је то столица најмањег медведа. Златокоси се толико свидела столичица да је почела да се љуља. Током љуљања столичица се поломила!

Очи су јој се склапале од умора, па се она попе уз степенице и наиђе на три кревета. Прво је скочила на велики кревет тате медведа, али он јој беше превише тврд. Потом леже на кревет маме медведице, али јој се он учини мекан. Коначно се испружи на креветићу малог медведа, јер јој је ту било баш како треба и заспа.

Док је она тако спавала, у колибицу се вратила медвеђа породица: тата медвед, мама медведица и син медведић. Кад тата медвед угледа кашику у својој тањирчини рече дубоким гласом: „Неко је дирао моју кашу!“ И мама медведица виде у свом тањиру кашику, па рече: „Неко је дирао и моју кашу!“ А кад медведић виде свој тањирић заплака и повика: „Неко је појео моју кашу!“

Онда медведи погледаше около, па редом повикаше:

– Неко је седео на мојој столици!

– Неко је седео и на мојој столци!

Медведић заплака и повика: „Неко је седео на мојој столици и поломио је!“

„Ух, како сам љут!“ – рекао је тата медвед.

„И ја сам љута!“ – викнула је мама медведица.

„А ја сам много тужан!“ – плакао је медведић.

И три медведа кренуше уз степенице. Тата медвед је видео да је неко дирао његов кревет, па повика: „Неко је лежао на мом кревету!“. Онда мама медведица опази да је и на њеном кревету неко лежао, па повика: „Неко је лежао и на мом кревету!“. А кад медведић приђе свом креветићу, повика слабашним гласом: „Неко је заспао у мом кревету и још увек спава!“ На те се речи Златокоса пробуди и поред креветића угледа три медведа. Уплашена скочи, па јурну низ степенице колико год је брже могла, пројури кроз врата и поче трчати све док није угледала своју кућу на крају шуме.

После тог доживљаја, Златокоса је увек слушала савете своје мајке, није лутала шумом, није непозвана улазила у туђу кућу и није јела кашу намењену другима. А породица медведа: тата медвед, мама медведица и син медведић, направили су нову кашу, поправили поломљењу столичицу, поравнали своје кревете и више никада нису остављали кашу саму да се хлади.

Златокоса и три медведа – прича за децу

Радни листови:

Гледај слику, напиши причу
Заврши причу по сликама
Поређење по величини
Бојанка
Да сам ја Златокоса…
Златокоса – осећања
Златокоса – пребројавање
Златокоса – папирна лутка
Обој по бројевима
Измешане слике
Идеја за ликовну културу
Слагалица

Причу прича Зијах Соколовић. Глумац уз чије бајке су одрастале многе генерације…

 

2 comments on “Златокоса и три медведа

 1. Montenegrina
  3 марта, 2014

  Odlični su materijali, lijepo je kad ne moraš sve sam
  Imam i ja nekih lijepih materijala za Zlatokosu, evo npr. http://youtu.be/gYLTPyRYpts
  a ima još na mom sajtu http://suncokrili.jimdo.com/

 2. markovicsnezana
  5 фебруара, 2014

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 4 фебруара, 2014 by in Читанка and tagged .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

 • 4.197.490 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: