Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Лаза, материна маза – размажено дете

Период од 2. до 5. године живота детета је веома буран: мозак брзо расте, дете стиче емотивне и когнитивне вештине. У овом периоду, детету је потребно да осети да су родитељи ту, кроз топлину и разумевање, али исто тако је важан и осећај сигурности, кроз правила која мора да поштује. Важно је знати и да “размаженост” нема никакве везе са количином љубави коју дајемо нашим малишанима већ са правилима које постављамо. Размажено дете није оно које је имало пуно родитељске љубави, већ оно коме су недостајала правила.

_sp-razmazeno-dete

Да ли је и моје дете размежено?

 Десет сигурних знакова:

1. Чести изливи беса

Најсигурнији знак размаженог детета су чести изливи беса и љутње, како у јавности, тако и код куће.

2. Никад није задовољно

Размажена деца често нису задовољна оним што имају, те чим виде друго дете да се, на пример, игра са играчком коју он нема, малишан ће одмах хтети идентичну играчу.

3. Не жели да вам помогне

Ниједно дете није одушевљено спремањем собе, али кад престану да буду бебе, деца морају родитељима да помажу у мањим пословима – као што је поспремање играчака.

4. Покушава да контролиште одрасле

Размажена деца често немају границу између односа према вршњацима и односу према одраслима, те од свих очекују да их увек слушају и испуњавају њихове жеље.

5. Срамоти вас у јавности

Повремени “испади” се могу толерисати, али ако вас малишан намерно срамоти у јавности како би привукао пажњу, то је још један знак да сте га размазили.

6. Не жели да дели ствари ни са ким

Малишани временом науче да деле играчке, грицкалице и сл. са браћом, сестрама, и другарима. Размажена деца обично то избегавају.

7. За све морате да га молите

Родитељ треба да буде ауторитет, а дете треба да слуша све што му родитељ каже. Не смете да дозволите да морате да молите своје дете сваки пут кад треба нешто да изврши.

8. Игнорише вас

Ниједно дете не воли да чује ‘не’, али не би требало да вас игнорише када му то говорите.

9. Не жели само да се игра

До четврте године дете би требало да буде вољно и способно да се игра само. Ако увек “тера” родитеље или пријатеље да се играју с њим, то је знак да има потребу за пажњом.

10. Морате да га “подмићујете”

Родитељи не би требало да децу подмићују новцем, играчкама или неким посебним третманима како би оно обављало свакодневне послове и извршавало своје обавезе.

Како да моје дете не буде размажено? 

Ниједном родитељу није лако да каже „не“ свом детету. Сасвим је природно настојање да желимо да учинимо децу срећнима, пружимо им најбоље и васпитамо као успешне, осећајне и вредне особе. Иронија је нажалост, у томе што управо из те жеље, од своје деце направимо „размажена деришта“ која одрасту у особе убеђене да свет припада само њима. Веровали или не, понекад рећи „не“ детету може да буде најмудрији потез који ћете направити. Децу је важно научити ко су ауторитети, они не смеју да буду газде у кући, да захтевају да им се испуне све жеље без обзира на околности. Родитељи не би смели да дозволе да буду у ситуацији да моле дете да нешто уради, да „падају“ на његов плач или молбе, упозоравају стручњаци. Дете које је размажено игнорисаће „не“ које чује од родитеља и ни после четврте године неће бити способно да се само игра, већ ће родитељи морати стално да га забављају.
Породица је уточиште у којем се дете припрема за самосталан живот, учи  међуљудским односима,  животу, емоцијама и стиче искуства која ће обликовати његову личност. Ево седам корака који ће помоћи да сасечете лоше понашање у корену:

1. Поставите јасне, једноставне границе

Ако не оставите простора за тумачење, избећи ћете каснију расправу. Ако кажете детету како може да добије колач, остављате простор за то да се нада да ће добити и други након првог. Уместо тога реците детету како може да добије један колач и да вас касније не пита за други.

2. Држите се постављених граница без обзира на све

Свима се догоди да кажу детету да може да поједе само један колач, а онда крену да размишљају о томе да ли је то била добра одлука. Ову ситуацију треба сагледати у дугорочном смислу. Можда би и било у реду да дете добије још један колач, али запитајте се да ли желите да сваки пут будете у дилеми. А то ће се и догодити ако се не држите граница.

3. Не попуштајте мољакању

Ово је просто правило. Једном када попустите научили сте дете да то пролази.

4. Нека вас дете убеди да треба да му дате дозволу

Ако дете жели нешто око чега нисте сигурни, тражите да вас убеди у то да треба да дате дозволу. Примера ради, ако дете жели да одгледа нешто на ТВ-у и обавеже се да прво склони играчке или одрема, можете се сложити да је у реду да одгледа жељену емисију.

5. Захтевајте да дете прво заврши обавезе, па онда да се игра

Попустљивошћу не чините никакву услугу детету. истраживања показују да то што сте стриктни по питању обавеза и одговорности, развија код детета способност да се избори са фрустрацијама. Ово важи чак иако дете има једноставне обавезе по кући, као што је склањање играчака на место, или вам помаже да очистите неред који је направило.

6. Немојте се плашити разочарања

Нико не воли да гледа како му је дете тужно, али оно не може сваки пут да добије оно што хоће. Док учи како да прихвати разочарање дете уједно развија способност да се у каснијем животу суочи са емоционалним стресовима.

7. Учите дете да заради оно то што жели

Многи стручњаци верују да деца постају размажена уколико лако добијају оно што желе. Као последица тога, таква деца све узимају здраво за готово. Ако дете жели нову играчку поставите систем награђивања у коме ће, мало по мало, зарадити ту лутку својим добрим понашањем.

 

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 27 јануара, 2014 by in Родитељски кутак.

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.202.863 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: