Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Мала школа за родитеље

Да  ли желите паметно, истрајно, зрело, стрпљиво, самопоуздано, успешно дете? Наравно! Али питате ли се понекад каквог родитеља жели Ваше дете?

Сваки родитељ чини најбоље што зна и може у одређеном тренутку. Рецепти за васпитање не постоје као ни савршени родитељи. Међутим, увек постоји могућност за напредак и никад није касно запитати се: “Како могу бити бољи родитељ?” 

Умеће родитељства

1. Створите емоционално топло породично окружење. Емоционална топлина има снажан утицај на развој детета, на његов доживљај односа међу људима и на касније васпитање властите деце.

Емоционално топли родитељи прихватају своју децу, пружају им подршку, разумевање, пажњу и бригу. Често му се осмехују или на друге начине исказују своју љубав, охрабрују га, пријатељски су расположени према њему, покушавају видети ствари из дететове перспективе и уважавају његова осећања. 

Успоставите правила 

2. Пронађите меру у контроли свог детета – добри родитељи чврсто контролишу своју децу, постављају пред дете одређене захтеве и одређују правила, јасно показујући ко је „главни“ а потом надзиру његово понашање како би били сигурни да се дете придржава датих правила.

Међутим, преблага контрола или пак пречврста контрола дететовог понашања, без могућности слободног избора, може довести до зависности, несамосталности, неповерења у сопствени идентитет и идеје, смањених амбиција и потиснутог непријатељства код детета.

Да би се дете развило у здраву и зрелу личност, оно захтева одређени степен слободе и слободног избора али и одређену структуру и низ постављених правила понашања у социјалним односима.

Кључ успеха је доследност!

3. Будите доследни у васпитању – Дете родитеља чије понашање није доследно (нпр. у једној ситуацији кажњавају дете због понашања која иначе не кажњавају, а други пут му допуштају да ради све што хоће јер су уморни) не знају што смеју, а што не смеју, збуњени су, несигурни и сумњају у родитељску љубав.

Васпитавајте код куће

4. Васпитавајте  своју децу код куће – Улица, туђи домови и јавна места нису места на којима ћете опомињати дете, чак ударати како би га научили ономе што је требало раније и у окружењу властитог  дома. Викање и васпитавање детета на улици говори више о родитељу него о детету.

Без свађе молим!

5. Негујте добре брачне односе – међусобни односи између мајке и оца, кључни су за здравље и развој детета. Ако је однос између оца и мајке непријатељски и хладан, у коме су свађа, приговарање, омаловажавање, критиковање, уцењивање и пребацивање доминантна понашања, тешко да ће дете научити шта је толеранција, љубав, пријатељство и партнерство. Зато је боље да охрабрујте, подржавате,  хвалите, прихватате, преговарате и слушате.

Дете у школи

Полазак у школу треба да буде најсрећнији и најрадоснији дан, а такав биће, само ако родитељи на време код детета развију интерес и љубав према школи.

Дете треба навикавати да смирено обавља неке активности и да употребљава оловку, што доприноси развоју фине моторике и координације око – рука. Дете које је пре поласка у школу изградило осећај за вешто држање оловке лакше ће научити писање него дете које грчевито и са страхом стеже оловку.Задатак родитеља је да обезбеде посебну просторију или кутак у заједничкој просторији за дететове играчке, ствари, књиге које ће сам уређивати и тиме се припремати за уредност, тачност, развијати интерес за учење. У процесу припремања детета за школу мора доминирати игра, а не рад.

Родитељи морају показати заинтересованост за школу тако што ће ге питати како му је било у школи, с ким седи у клупи, да ли има домаћи задатак. То ће помоћи детету да стекне навику информисања родитеља о свему што се догађа у школи.

Сарадња родитеља са школом почиње поласком детета у школу и траје све до краја школовања. Та сарадња почиње обично индивидуалним контактима између родитеља и учитеља, па се наставља преко родитељских састанака. Овакви облици сарадње  су од обостране користи. Учитељ ће од родитеља добити детаљне податке о ученику: о његовим особинама, навикама, здравственом стању итд., а родитељи сазнају како им се дете снашло у школи, како напредује у учењу и у чему му треба помоћи. Између родитеља и учитеља мора постојати висок степен сагласности у мерама које се предузимају према детету. Ако су ставови родитеља и учитеља различити, онда се дете налази у дилеми јер не зна кога да слуша. У инетересу је детета да родитељ прихвата све ставове школе и да пред њим не испољи своје негодовање и неслагање.

Надам се да ће вама добро доћи , као и мени, ова Мала школа за родитеље.

Поздрав драгим родитељима!

Учитељица Наташа

2 comments on “Мала школа за родитеље

 1. Marina Kojic
  9 јануара, 2013

  Postovana Uciteljice,
  Vasi saveti su uvek od koristi.
  Srecni praznici!
  S postovanjem
  Marina Kojic

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 6 јануара, 2013 by in Родитељски кутак.

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

 • 4.197.374 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: