Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Како да дете не буде размажено

Ниједном родитељу није лако да каже „не“ свом детету. Сасвим је природно настојање да желимо да учинимо децу срећнима, пружимо им најбоље и васпитамо као успешне, осећајне и вредне особе. Иронија је нажалост, у томе што управо из те жеље, од своје деце направимо размажена деришта која одрасту у особе убеђене да свет припада само њима. Веровали или не, понекад рећи „не“ детету може да буде најмудрији потез који ћете направити. Ево још неколико тајни које су основа доброг васпитања деце.

6497_deca_if

 
1. Знајте када да кажете: НЕ

Пристајући на сваки дечји захтев родитељи шаљу детету поруку да може да добије шта год пожели у животу, што у основи заиста није могуће. На тај начин нећете научити дете да у животу постоји и разочарење и лишићете га прилике да научи како да изађе на крај са тим осећањем. Важно је да дете понекад чује и “не”, али је још важније да то буде у правом тренутку. Немојте говорити “не” онда кад у ствари мислите “можда” и потрудите се да кад кажете „не“ заиста тако и урадите. Попустите ли пред дечјим испадима научићете дете да може да добије све што хоће уз мало плакања, кукања или дурења. На дуге стазе то је постављање основе за бројне унапред изгубљене битке са дететом и потпуно размажено понашање.

2. Не користите мито, већ награђивање

Често родитељи имају потешкоће да направе разлику између мита и награде. Ако нисте сигурни, ево практичног примера; мито звучи овако: “Ако урадиш то, даћу ти/купићу ти то”. Награђивање детета је супротан процес. Када приметите да је дете нешто урадило на начин који је добар или начин који желите да подстакнете, наградите га одласком у зоолошки врт или викендом посвећеним само њему. Деци је потребна пажња и она им значи много више него још једна нова играчка или други поклон. Више у тексту Корупција у детињству – подмићивања, награде и похвале.

3. Ставите нагласак на заједништво и породицу, а не на материјалне ствари.

Деца данас имају и превише играчака. Родбина, пријатељи, ваше колеге, сви деци за рођендане и друге прилике купују играчке и друге материјалне ствари. На крају, деца имају толико играчака да више и не уживају у њима нити их цене на прави начин. Зато, уместо да за сваки рођендан, представу или неки дечји успех одете у продавницу и купите нову ситницу која ће ускоро само правити неред у кући, одвојите време да направите заједно са дететом неки поклончић код куће или уживајте уместо тога у заједничком одласку на излет. Ако баш желите да потрошите новац, потрошите га на књиге, путовање или у неку едукативну срвху. Ова сећања и искуства ће трајати много дуже од играчке која се поломи или изгуби привлачност врло брзо.

4. Научите дете да поклања

Деца за рођендане и празнике добијају по гомилу поклона, понекад и истих играчака, али свакако више него што им је потребно. Празници су управо право време када можете да подстакнете идеју давања код детета. Нека дете одабере играчку којом се више не игра и заједно је поклоните дечјем одељењу у болници у вашем граду. Сам боравак у болници или опорављање од операције су веома тешки за децу и оба детета и оно које добија и оно које даје поклон могу да имају само користи од тог чина доброте.

5. Научите дете да је ред важан

Свако дете, па и најмлађе, може да обави неки посао у кући. Научите дете да сваки члан породице има одговорност према кући и другим укућанима. Дете може да буде задужено да храни кућног љубимца, да сложи играчке кад гости оду или да постави сто. Похвалите дете за помагање у кућним пословима, на тај начин ће се осетити добро и важно, а научиће и како његови поступци утичу и на остале особе око њега. Прочитајте и Породично васпитање: научите децу раду.

6. Уведите џепарац за дете

Уместо да купите детету све што вам затражи, уведите му џепарац. Не мора то да буде нека велика сума, довољно је по 50 динара недељно за почетак. Међутим, уместо да само дате детету новац, купите му касицу и подстакните га да чува новац који добија, да види како та уштеђевина расте временом ако се чува. Тако ћете лакше објаснити детету идеју штедње, направити разлику између ствари на које вреди потрошити и на које не вреди бацати паре. Можете да охрабрите дете и да један део новца одваја са стране за неки прјекат или циљ од општег добра за који се ваша породица иначе залаже, било да је у питању донација за Црвени крст, борбу против глобалног загревања или просто заједнички фонд станара за уређење зграде. Како да започнете прочитајте у тексту Основе давања џепарца.

7. Научите дете да сваки поступак има последице

Нажалост, многа деца одрастају несвесна да сваки њихов поступак има своје последице и да њихово понашање утиче и на друге људе. Настојте да пре подржавате добро понашање похвалама и љубављу, него да реагујете на лоше понашање, јер деца понекад више воле да добију негативну пажњу него никакву пажњу. У исто време, очекујте и да вас деца тестирају и да истражују које су границе дозвољеног понашања. Зато поставите јасне границе прихватљивог понашања и ваших очекивања како би и дете знало који пут да прати.

8. Родитељ: узор и пример

Није довољно да ви као родитељи говорите деци како да се понашају, а онда окренете леђа и урадите све супротно од оног што учите дете. Ако желите да ваше дете развије вредности којима га подучавате морате и личним примером да их покажете. Немојте да кажете детету да не оговара људе а онда то сами урадите, или да кажете детету да треба да разговара са другим уз поштовање а онда се посвађате са брачним другом. Као родитељ морате да будете свесни да дете учите и примером не само причом.

9. Подржите идеју летњег посла

Ако ваш тинејџер жели да ради нешто преко лета, подржите ту идеју, чак га и сами охрабрите на такво размишљање ако њему не падне на памет. Кроз летњи посао дете ће научити вредност новца које само заради, а уједно и развити вештине које се не уче у школи, као што су сарадња са другима, тимски рад, управљање новцем, временом или стресним ситуацијама, и као најважније стећи ће осећај одговорности. Свака од ових вештина може само да користи детету било у даљем школовању или животу, јер не уче се баш све ствари у школи. Шта ваше дете неће научити у школи погледајте у тексту Животне лекције које се не уче у школи

One comment on “Како да дете не буде размажено

  1. Tamara Vujnović
    12 маја, 2015

    Сјајан текст!

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 11 маја, 2015 by in Актуелности, Родитељски кутак and tagged .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.202.880 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: