Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Загонетне приче – Урош Петровић

Uros_PetrovicУрош Петровић пише књиге за децу и младе које померају границе у савременој српској литератури. Почев од збирки прича – мозгалица и романа у загонеткама до фантастичних приповести, дела овог аутора јесу оригиналне пустоловине које награђују читаоце. Размрдавање вијуга, сусрет са чудесним, необичним али и застрашујућим, раскошна машта и особени хумор у његовим књигама, све више постају омиљеним штивом и за одрасле.

Роман „Авен и јазопас у Земљи Ваука“, предмет је више научних радова из књижевности и по мишљењу многих проучавалаца литературе, први је прави роман епске фантастике на српском језику. После збирке фантастичних приповетки за одрасле „Приче с оне стране“, објавио је пет едукативно-забавних књига у серијалу „Загонетне приче“ и добио награду „Невен“ за најбоље дело из области популарне науке и две године за редом, награду највећег дечјег жирија „Доситејево перо”. На „Загонетним причама” заснива се део програма „НТЦ систем учења” који подстиче развој функционалног знања и помаже рано откривање и анимацију даровите деце. Приче – мозгалице, као и иновативна форма загонетних питања, основа су за креативне радионице у основним школама и другим образовним установама у земљи и иностранству. Књига „Пети лептир“ у научним круговима оцењена је као први хорор роман за децу код нас. То дело 2007. године проглашено је најбољим романом за децу и младе на српском језику а аутору је додељена награда Змајевих дечјих игара „Раде Обреновић“. За књигу „Мистерије Гинкове улице“, комбинацију прича за решавање и графичке новеле, припала му је награда компаније Новости „Гордана Брајовић“ за најбољу књигу за децу и младе и још једном, најпрестижнија награда из области културе за децу код нас – „Невен”. Превод књиге „Мистерије Гинкове улице“ на италијански језик награђен је признањем „Естроверсо“ у Удинама. Наставак тог дела, „Мрачне тајне Гинкове улице” – роман у загонеткама”, нова је књижевна форма и још један ауторов искорак. И за ту књигу, деца су га наградила новим „Доситејевим пером“. Књига „Деца Бестрагије“, такође награђена признањем Змајевих дечјих игара „Раде Обреновић“ за најбољи роман намењен младима у 2013.години, представља до сада невиђен сплет епске фантастике, псеудоисторије са елементима словенске митологије и пустоловне бајке. Књиге су му објављене и у Мађарској, Грчкој и Италији. Сва пишчева дела годинама су међу најчитанијим насловима књижевности за децу и младе.

Урош Петровић је добитник Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за допринос култури као и неколико других признања и награда, између осталих и награде Змајевих дечјих игара 2011. године за допринос савременом изразу у књижевности за децу.

Свако његово дружење са читаоцима, како са домаћим тако и са онима ван земље, јесте својеврсни спој књижевног сусрета, креативне радионице и позоришне представе, уметничко-интелектуални перформанс који увек протиче у живој, интерактивној атмосфери и потом се дуго памти и препричава.

Урош Петровић, је коаутор програма „НТЦ систем учења”, гостује као предавач у школама и на факултетима у земљи и иностранству. У великом броју часописа објављује чланке и фотографије, код нас и у свету. Добитник је и најпрестижнијих награда за фотографију. Оснивач је Mensa World Photo Cup-a глобалног фотографског такмичења. Један је од најуспешнијих решавача IQ X теста на свету.

Рођен је 1967. године у Горњем Милановцу, а од 1975. године живи и ради у Београду.

Одломак из књиге погледај кликом на слику.

Zagonetne_priče_U.P.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 3 октобра, 2014 by in Занимљивости, Читанка.

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.197.414 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: