Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Иранка Марјам Мирзахани на крову математичког света

Пуних 78 година добитници највеће математичке награде били су мушкарци. Међутим, 2014. године ту медаљу преузела је математичарка из Ирана…Marjam Mirzahani

Марјам Мирзахани са Универзитета Станфорд у Калифорнији добитница је Филдсове медаље, највеће математичке награде, која ће јој бити уручена на Међународном конгресу математичара у Сеулу, главном граду Јужне Кореје.

Медаља се додељује једном у четири године. Добијају је четири особе које морају имати мање од 40 година на почетку те године. Свих 52 претходних добитника Филдсове медаље, од 1936. до данас, било је мушког пола, пише Натионал Геограпхиц, 14. августа 2014. године.

Мирзахани, Иранка, проучава геометрију модули простора, комплексно геометријски и алгебарски ентитет који се може описати као универзум у којем је свака тачка универзум за себе. Мирзахани је описала неколико начина на које зрак светлости може путовати кроз затворену омчу у дводимензиналном универзуму. Како би добили одговор, испоставило се, не можете остати у свом „домаћем“ универзуму – већ морате да разумете како да се крећете кроз читав мултиверзум. Мирзахани је показала математичарима нове путеве кретања овим просторима.

Мирзахани је пажњу међународне јавности скренула на себе као средњошколка 1995. када је постала прва Иранка са савршеним резултатом на Међународној математичкој олимпијади.

„Она је веома позната у Ирану, где представља узор младим студентима.“, каже Ингрид Добши, председница Међународне математичке уније, која бира добитнике Филдсове медаље.

„Будући да сам и сама жена, веома је дивно то је освојила медаљу.“, додала је Добши. „То ће помоћи мењању често цитиране тезе да жене никада нису освојиле тако нешто.“ У будућности, идеја да жена може освојити највећу награду из математике неће бити виђена као изузетак.

Друга три освајача су Бразилац Артур Авила са Универзитета Деинс Дидро у Паризу, Манџул Баргава, са Универзитета Принстон и Мартин Херер са Универзитета Варвик.

Извор:  www.nationalgeographic.rs

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 15 августа, 2014 by in Занимљивости.

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.229.275 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: