Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Уз књигу током распуста

Летњи распуст је право време да се дете заинтересује за читање, али немојте то наметати као обавезу, нека чита оно што воли и помозите му да открије омиљени жанр. Подстакните дете својим примером.stock-footage-child-reading-a-book-in-nature-against-a-tree-then-looks-up-and-smiles-to-camera

Ако ваш малишан још није открио чаробни свет књига, летњи распуст је право време да га заинтересујете за читање. Ипак, немојте претеривати, важно је да има и довољно времена за ленчарење и уживање у омиљеним спортским активностима.

Како изабрати праву књигу
Књиге треба да буду спој едукативних и забавних садржаја и за сваки узраст постоји најбоље штиво – истичу психолози.
Тако најмлађи школарци треба да време проводе уз књиге препуне илустрација.
Књиге које садрже делове за сликање или делове које деца треба сама да доврше такође се препоручују ученицима млађих разреда, јер је за њих важно да поред читања развијају и графомоторику.
Иако им се стално намеће, читање школске лектире не мора да буде на листи обавеза старијих ученика. Лектира не треба ни да се избегава, али само ако деца покажу интересовања за таквим садржајима. Пауза од школског градива неће нанети штете.

Помозите детеу да открије омиљени жанр – ако не воли авантуристичке романе, можда ће уживати у интерактивним књигама, које нуде објашњења како да нешто направи или уради. Уз мало маште направите представу – док читате наглас, ставите шешир на главу, обуците костим и употребите „блесави“ глас за одређене јунаке, како би се дете уживело у радњу.

Како да изгледа дружење са књигом
Сваког дана током летњег распуста треба да постоји време за одмор, дружење и читање. Најважније је да свакодневица деце буде испуњена разноврсним активностима. Никако се не сме  заборавити на игру. Дечја игра је далеко озбиљнија него што се претпоставља. Она је вид учења и одличан начин да се деца припреме за живот.
Психолози саветују да не одређујете детету колико страна да прочита дневно, јер ће књигу доживети као обавезу. Уместо тога, упишите га у библиотеку и дозволите да изабере наслове са шареног дечјег одељка. Нека чита оно што воли, па ако ужива у фудбалу, пронађите књигу чији је главни јунак фудбалер. Када заврши, разговарајте са дететом о књизи, о томе шта му се свидело, да ли би он исто поступио у описаној ситуацији, шта је научио. Ставите му до знања да је читање важно. Иако читање није обавезно и не треба да буде морање, слободни тренуци испуњени овом активношћу су добра препорука како би деца развила љубав према књизи и навику читања.

Уколико се испрати овакав ритам, уз умерено читање и одговарајућу литературу, деца ће у септембру бити спремна за нове школске изазове.

Шта нам све доноси читање
Истраживања су показала да читање повећава распон дечје пажње и помаже им да мисле јасно. Читањем се подстиче развој дечје креативности, маште и обогаћује се њихов речник.1972311_1487211014831007_3647261606380631591_n

Али, ниједан од ових савета не вреди ако родитељи нису љубитељи књиге. И сами знате да је важније шта радите од онога шта говорите. Зато, књигу у руке и малишан ће следити ваш пример.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 16 јула, 2014 by in Родитељски кутак and tagged .

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.229.275 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: