Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Стара Србија кроз објектив америчких шпијуна и путника

У Конгресној библиотеци у Вашингтону налази се небројено много фотографија које приказују Србију с почетка и средином 20. века. Део тих фотографија доступан је и јавности преко интернета.

О томе шта се на њима може видети и шта на основу њих можемо да закључимо, прича Весна Душковић, етнолог, заменик директора Етнографског музеја, која истовремено води рачуна и о музејској збирци старих фотографија.

– Ове фотографије направили су или сами амерички фотографи или их је неко њима касније продао. А у то време многи су крстарили Србијом, тобоже правећи путописе, али су у суштини они били нека врста шпијуна, који су се по задатку интересовали за рудна и друга природна богатства Србије. Успут су они заиста писали и путописе и правили су доста добре фотографије које су објављиване по тадашњим новинама, а које нам данас служе као заиста добар извор података о животу у Србији тог доба – прича Весна Душковић.

Током ратова тај посао су на себе преузели војни фотографи, касније и сниматељи, које је увела свака војска да би се овековечио ратни пут њихових јединица.

Ево неколико фотографија и њихових прича.

Радници на флиперу

451912_playing-the-pinball-machine-at-the-steelworkers-serbian-club-in-aliquippa-pennsylvania_f
Ова фотографија није снимљена у Србији, већ у клубу српских металских радника у Аликипи, у Пенсилванији. Настала је 1941. године и приказује српске раднике окупљене око флипера.

Венчање451914_vencanje-kapetana-stevanovica_f
Венчање извесног капетана Стевановића очигледно је било организовано у високом друштву. О томе сведочи и одећа званица – цилиндри, фракови. Обичај је био да свако ко на свом послу носи униформу, мора и да се венчава у свечаној варијанти службеног одела, без обзира на то да ли је реч о официру, железничару, поштару или оџачару.

Пијачни дан у Београду451911_pijacni-dan-u-beogradu_f
Жене из околине Београда – Вишњица, Ритопек, Велико Село – дошле су у град, вероватно на пијачни дан. Ношње које овде видимо, нарочито ове задње сукње, нестале су после Првог светског рата.

Јевреји452684_jevreji_ff
У избеглиштву су се током Првог светског рата, уз Србе, нашле и њихове комшије Јевреји. Тако је и настала ова фотографија, испред шатора у избегличком кампу код Солуна.

Сакупљач ђубрета452692_sakupljac-djubreta_ff
Реч је о прилично уобичајеној, свакодневној сцени. Вероватно је у питању неки просјак, тешка сиротиња, који је сву своју имовину стрпао у завежљај који носи на леђима и од којег се не одваја.

Кнез Михаило452686_knez-mihailo_ff
Фотографија која је касније обојена показује како је некада изгледао данашњи Трг Републике са спомеником Кнезу Михаилу. Нема високих зграда, саобраћаја…

Волови у Београду451910_volovi-u-beogradu_f
Воловска запрега у Београду могла се видети у периоду пре Првог светског рата, када је и настала ова фотографија на расксрницама данашњих улица Краља Милана и Милоша Великог, код “Лондона”. После Великог рата на улицама града могла је да буде присутна само коњска запрега.

Извор: Блиц  ©

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 11 априла, 2014 by in Занимљивости.

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.299.202 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: