Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

Када су деца зрела да носе мобилни телефон

Данас и основци имају (напредне) мобилне телефоне, који се могу видети чак и код предшколаца. Колико су деца тог узраста зрела да носе телефоне? Стручњаци сматрају да то не би требало учинити пре 12. године.

306817_340617022689536_1945687349_n

Проблем број један – она деца која немају мобилни телефон осећају се мање вредном. Јавља се љубомора…

Проблем број два – телефон користе за снимање вршњачког насиља.

– Уколико пуштате дете да иде самостално у школу или негде другде, без надзора, детету треба купити мобилни од почетка поласка у школу. Међутим, препорука је да се купи онај најосновнији модел којим може да позове и да шаље поруке, а све то због личне безбедности. Телефон не би требало ни да има камеру нити било које друге функције јер детету може да одвлачи пажњу на часовима. Такође, треба им објаснити за шта телефон служи: да се порука пошаље и прими, да се позове и да се буде зван, каже Драгана Ћорић, председница удружења “Родитељ” Нови Сад.

Проблем број три – Један од разлога због којих би требало причекати са смартфон телефонима је и што би дете могло да буде покрадено, што би представљало веома непријатно и трауматично искуство.

– Деца већ у четвртом разреду носе у школу телефоне са тачскрином, таблете и слично, што је апсолутно непотребно. Такође, родитељи би требало да поставе границе и да упитају дете, уколико им тражи модернији телефон, због чега им је потребан? Деца покушавају да диктирају правила, па пребацују родитељима да су лоши јер им нису купили нешто. Међутим, треба их научити да се други људи, као и вршњаци у разреду процењују по томе ко су и како се понашају, а не на основу тога шта све имају, додаје Ћорић.

Проблем број четири – Деца не доживљавају мобилне телефоне као средство за комуникацију, него као средство за играње игрица. Како објашњава Ћорић, често се дешава да моле родитеље да узму постпејд број, како би имали довољно мегабајта у пакету за скидање различитих апликација.

Психолози, пак, тврде да је свако дете индивидуа за себе и да не постоји јединствено мишљење о узрасту у којем је мобилни телефон “дозвољен”. Треба установити правила коришћења апарата, као и казне које ће уследити уколико се она не поштују. Међутим, треба имати у виду и да са модерним телефонима вреба и опасност од коришћења интернета без надзора.

– Са неких 12 година је могуће да дете можда види неки лепи догађај који жели да забележи, неку лепу слику коју хоће да фотографише. Тада би му требало дозволити модернији телефон. Међутим, пре тога би требало обавити озбиљан разговор са дететом, због коришћења такве технологије за документовање различитих ситуација вршњачког насиља. Треба им објаснити да телефон не користе тако што ће снимати глупости или једни друге, и такве ствари качити на Фејсбук или Јутјуб, јер ће на тај начин угрозити сигурност и психичко стање својих другова и другарица из разреда, објашњава председница Удружења “Родитељ” Нови Сад.

Извор: Телеграф

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Подаци

This entry was posted on 27 фебруара, 2014 by in Родитељски кутак.

Кретање

Електронски дневник

Статистике блога

  • 4.302.092 прегледа

Претражи

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

YouTube Учитељски кутак

Ауторска права

%d bloggers like this: